Dagens PS

Elen ska beskattas i EU – pengar till konsumenter

elpriser
Sveriges elpriser kan bli billigare framöver genom de nya EU-förslagen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 sep. 2022Publicerad: 15 sep. 2022

Nu ska elen beskattas inom EU av de bolag som gör stora vinster på den billiga elen. Samtidigt ska pengarna frigöras och skickas vidare till konsumenterna enligt ett nytt förslag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU inser att det kommer bli en tuff vinter med skyhöga elpriser för unionens konsumenter. Lösningar har tagit tid att komma fram till men nu verkar den vara här. På onsdagen lade EU-kommissionen ett paket, skriver DN.

Dela med sig av vinsterna

En av de största åtgärderna är att elproducenterna ints ska kunna tjäna enorma summor på billig el, utan kommer istället få dela med sig av vinsterna till konsumenterna.

“I dessa tider är det fel att göra extraordinära rekordvinster till följd av kriget, på konsumenternas bekostnad. Vinsterna måste fördelas till dem som behöver dem bäst, uppgav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under onsdagen.

Det nya förslaget säger att elproducenterna som mest får tjäna motsvarande 1 900 kronor per MWh el och allt utöver det måste de dela ut till konsumenterna – i runda tal handlar det om 1 200 miljarder kronor för hela unionen.

Elpriset kan halveras i Sverige

Det är inte klart hur mycket billigare elpriser det kommer bli i Sverige, men uppskattningar visar att de kan halveras i den södra delen av landet.

Vidare vill EU-kommissionen att länderna sparar el under den kommande vinterperioden. EU:s klimatkommissionär Frans Timmerman sträcker därmed även ut handen till konsumenterna själva:

ANNONS

“Utan elbesparingar kommer vi inte att klara det här. Men vi kommer inte att be folk sitta i kalla hus eller att hela familjen ska dela badvatten. Utan vi vill stärka människor att själva minska sina elräkningar.”

Välja förnybar energi

På längre sikt vill kommissionen dock se att konsumenterna själva tjänar på att välja förnybar energi istället för fossil, genom att göra om hela elmarknaden från grunden.

Läs även: Tyskland överväger att nationalisera energijätten Uniper

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS