Dagens PS

Biden varnar för Armageddon efter Putins kärnvapenhot

Armageddon
USA:s president Joe Biden menar att Putins kärnvapenhot är det allvarligaste sedan 1962 och talar om en ökad risk för jordens undergång. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

USA:s president Joe Biden menar att Putins kärnvapenhot är det allvarligaste sedan 1962 och talar om en ökad risk för jordens undergång – Armageddon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sovjetiska kärnvapenmissiler var 1962 nära att användas i spänningarna mellan USA och Sovjet under missilkrisen på Kuba.

Enligt USA:s president Joe Biden har risken inte varit så stor för “Armageddon sedan Kennedy och den kubanska missilkrisen” till följd av kärnvapenhotet från Rysslands president Vladimir Putin, berättar Reuters.

Biden har svårt att se att användning av taktiska kärnvapen inte skulle sluta med Armageddon, (ursprungligen Harmageddon) vilket är hebreiska och Bibelns beskrivning på jordens undergång.

Ryssland lider svidande militära nederlag i Ukraina och Putin är pressad, samtidigt som ryssarna annekterat fyra ukrainska provinser: Donestk, Luhansk, Kherson och Zaporizhzhia och som uppges utgöra 15 procent av Ukraina.

Putin: Ryssland har “rätt” att använda kärnvapen

Enligt Rysslands nya kärnvapendoktrin får kärnvapen användas om den ryska federationen angrips med vapen och ukrainska styrkor rycker nu fram och återerövrar territorium som enligt ledningen i Moskva är rysk mark.

Ryssland har arrangerat skenomröstningar i de ukrainska regionerna och utropat de som självständiga ryska områden.

Detta har fördömts av såväl Ukraina som omvärlden

ANNONS

Det var den 21 september som Vladimir Putin i ett tal till nationen varnade för att kärnvapen kan komma att användas för att försvara och skydda ryska intressen.

Ukrainas president ber Nato: Förbered angrepp mot Ryssland

Det är “inte en bluff”, underströk Putin och Joe Biden slår även han fast att Putin “inte skämtade” och ser nu en kraftigt förhöjd risk för att ett svårt militärt trängt Ryssland i Ukraina tar till kärnvapen eller biologiska och kemiska vapen.

Skälet är, säger Biden enligt Reuters, att Putins militär är “betydligt underpresterande”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att försvarsalliansen Nato, i förebyggande syfte, bör “inleda förebyggande angrepp mot Ryssland för att förhindra användning av kärnvapen”, skriver Reuters.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov fördömer utspelet från Ukrainas president och betecknar det som “en vädjan om att starta ett världskrig med oförutsägbara, monstruösa konsekvenser”, enligt nyhetsbyrån RIA.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS