Frankfurt 8 juni. Under de fem år som Herbert Diess varit chef för Volkswagen så har den interna kritiken mot hans ledarstil vuxit och en maktkamp har pågått bakom kulisserna. På måndagen fick han till slut lämna Volkswagen till förmån för den tidigare operativa chefen Ralf Brandstätter. Diess fortsätter dock som koncernchef.

ANNONS

Koncernens styrelse fattade detta beslut efter de senaste månadernas problem med bl.a. lanseringen av nya elbilen ID.3 på grund av mjukvaruproblem och de nyligen uppdagade kvalitetsproblemen med storsäljaren Golf. Brandstätter har hanterat varumärkets operativa verksamhet sedan augusti 2018. ”Detta ger mer frihet för hans uppgifter såsom verkställande direktör”, meddelade företaget på måndag kväll.

RÄTTELSE FRÅN VOLKSWAGEN

Volkswagens koncernchef Herbert Diess har inte fått sparken. Han fortsätter som koncernchef. Däremot har han under en lång tid suttit på två stolar och även haft ansvaret för Volkswagen Passenger Cars. Parallellt med det har Ralf Brandstätter haft rollen som COO för VW Passenger Cars men nu får Brandstätter alltså formellt en roll som VD för Volkswagen Passenger Cars.

Ny chef för varumärket Volkswagen blir Ralf Brandstätter. (Foto: Friso Gentsch/Volkswagen)

Förutom problemen med ID.3 och nya generationen Golf så var Diess ledarstil att fokusera på effektivitet, avkastning och kostnadsminskning föremål för kritik från både arbetsrådet och de starka tyska fackföreningarna. Maktbalansen mellan en stark personalrepresentation, ägarfamiljen och staten, med deras ömsesidiga ge och ta, matchade inte Diess ledarstil som är mer baserad på konfrontation.

Diess, som kom till Wolfsburg från BMW sommaren 2015, sägs ha alienerat VW-systemet.  Brandstätter, å andra sidan, vet det inifrån och ut. Han började sin yrkeskarriär som lärling på VW i Braunschweig, studerade sedan industriteknik och kom tillbaka till företaget 1993.  Han klargjorde redan på måndag att den nya varumärkeschefen har en annan ledarstil.

Brandstätters viktigaste uppgift nu är att genomföra den storskaliga elektriska offensiven som tidigare tillkännagetts av VW. ”För Volkswagen är kursen inrättad för framtiden”, sa den nya VW-chefen efter hans utnämning.

ANNONS
ANNONS

 Källa: Frankfurter Allgemeine Zeitung