Dagens PS

"Skandalbygget" Sydvästlänken nu i drift – sex år försenat

Sydvästlänken
Sydvästlänken är nu i drift. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 27 juli 2021

Energiminister Anders Ygeman kallade det ett skandalbygge i fjol – men nu är han nöjd när Sydvästlänken är i drift. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högspänningsförbindelsen mellan Hallsberg i Närke och Hörby i Skåne skulle ha tagits i bruk 2015 enligt planen – men försenades. Och försenades igen, och igen.

”Sydvästlänken är ett skandalbygge. Jag har svårt att sätta en annan etikett på projektet efter fem år och tjugo förseningar”, sa energiminister Anders Ygeman (S) till HD och Sydsvenskan i november i fjol.

Har kostat 7,3 miljarder

Men nu är han desto nöjdare. Under tisdagen sattes Sydvästlänken i drift. Bygget har kostat 7,3 miljarder kronor, och väntas enligt Svenska kraftnät öka överföringskapaciteten mellan mellersta och södra Sverige med 25 procent, skriver TT (Länk till SvD).

“Sydvästlänken är ett viktigt steg för att stärka elförsörjningen i söder och minska skillnaden i elpriserna mellan mellersta och södra Sverige. Nu planerar regeringen för ytterligare åtgärder och en ökad takt i utbyggnaden av elnäten”, säger energiminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet.

”Nu planerar regeringen för ytterligare åtgärder och en ökad takt i utbyggnaden av elnäten”, fortsätter han.

“Många tekniska utmaningar”

Sverker Ekehage, huvudprojektledare för Sydvästlänken ber om ursäkt för den långa förseningen.

”Det har varit många tekniska utmaningar i leveransen av en väldigt komplex högspänningsförbindelse. Med all respekt för att elmarknaden har fått vänta allt för länge, så är jag nöjd med att vi nu under ordnade förhållanden har säkrat och slutfört leveransen av Sydvästlänken, med all den nytta den kommer att bidra med under lång tid framöver”, säger han i ett  pressmeddelande från Svenska kraftnät.

Läs mer: Sydvästlänken skjuts upp igen: ”Skandalbygge”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS