Sedan 2016 har Elisabeth Forslin, head of M&A på Afry, genomfört cirka 50 förvärv. Men oron över utfallet inte blir som tänkt finns fortfarande kvar. ”Det är alltid läskigt att köpa personalintensiva bolag”, säger hon.

I en intervju i Di berättar Elisabeth Forslin om Afrys förvärvsresa under de senaste åren. Förvärvet av finska Pöyry 2019 – vilket föranledde att ÅF bytte namn till Afry –  står ut, men bolaget har haft en hög förvärvstakt i stort.

Afry har som mål att med 10 procent årligen, varav hälften av tillväxten ska ske organiskt och hälften genom förvärv.

Som ansvarig för förvärven är det Elisabeth Forslin som har syr ihop affärerna.

”Det är alltid läskigt att köpa ett personalintensivt bolag. Även om jag har gjort det så många gånger nu så finns den stora oron där vad som händer om alla slutar eller om det är många som inte gillar affären”, säger hon till Di.

Fokuserad förvärvsjakt

Trots att Afry la förvärven på is mellan att coronapandemin bröt ut och fjolårets fjärde kvartal hann bolaget med att köpa upp tre verksamheter under 2020.

ANNONS
ANNONS

Afry har dock lyckats att förvärva ytterligare fyra verksamheter under 2021.

”Vi har fokus i förvärvsjakten på våra fem plattformsländer, Sverige, Norge, Danmark, Finland och Schweiz. Sedan på fyra fokusområden, clean energy, bioindustry, infrastructure samt food and life science”, säger Elisabeth Forslin.

Tar igen efter pandemin

Afry hade påbörjat dialogen med de senast förvärvade bolagen redan innan pandemin, men Elisabeth Forslin beskriver att antalet potentiella förvärv har ökat kraftigt under den senaste tiden.

”Det har ökat jättemycket senaste tiden. Många som inte har kunnat gå ut på marknaden under pandemin går ut nu. Det är en hel del affärer som man känner igen också”, säger hon.

Läs mer: Afry ingår samarbete med Norrsken [Dagens PS] >>