Teknikkonsultbolaget Knightecs koncernchef Dimitris Gioulekas varnar för att de omfattande korttidspermitteringarna riskerar att exkludera en stor del av arbetsmarknaden. Pengarna från regeringen riskerar att sätta en stor del av de anställda utanför händelseprocesserna på företag, säger han. 

ANNONS

I en intervju med Di.se (obs. sida kräver inloggning) säger Knightecs koncernchef Dimitris Gioulekas att statens beslut att låta företag permittera personal och i samma veva ta emot finansiellt stöd kan slå fel.

”Grundidén med korttidsstödet var inte fel, men konsekvensen blir att vi får en ännu mer polariserad arbetsmarknad med en växande engagemangsklyfta”, säger han.

Han menar att de som inte är närmst händelsernas centrum i ett företag riskerar att bli ännu mer exkluderade efter en permittering.

”De som har mycket att göra och jobbar på som vanligt utvecklas, får stora fördelar och hamnar i ett spjutspetsläge. De är inne i ett flås, medan de som exkluderas tappar motivationen”, säger han vidare.

Över halv miljon har påverkats

Hittills har 27.6 miljarder kronor betalats ut i så kallat korttidsstöd till Sveriges företag och runt 572 000 personer har fått gå ner i tid, skriver Di.se.

Gioulekas menar att permitterad personal kan förbättra situationen genom att kontinuerligt hålla sig uppdaterade kring företagens förehavanden.

ANNONS
ANNONS

”Vi har accelererat antalet informationsmöten och sett till att vi fångat upp alla som haft någon form av korttidsarbete. Som korttidspermitterad är det ännu viktigare att hålla sig à jour med verksamheten, annars blir man frånkopplad”, säger han.

Läs mer: Covidstödet dröjt nästan två månader – ”En katastrof” [Dagens PS]