Det räcker med ett telefonsamtal – sen är ditt nummer borta och dina konton kapade. I Storbritannien har SIM-swapping-bedrägerier ökat med över 900 procent.
Varning för SIM-kapning – ny bluffvåg hotar mobilanvändare


Mest läst i kategorin
Nästan 3 000 brittiska mobilanvändare fick sitt nummer kapat i fjol genom så kallad SIM-swapping – en tiodubbling på bara ett år, enligt siffror från brittiska National Fraud Database, rapporterar The Times.
“Siffrorna är chockerande. Kriminella utnyttjar systemens svagheter för att ta kontroll över människors mobilidentiteter, med förödande konsekvenser“, säger Simon Miller på Cifas som driver databasen.
Tekniken är lika enkel som skrämmande: genom att lura en mobiloperatör att flytta ett nummer till ett nytt SIM-kort får bedragaren kontroll över alla samtal och meddelanden – inklusive tvåfaktorskoder till bankappar, e-post och sociala medier. Kort sagt: till hela ditt digitala liv.
Läs även: 500 miljoner konton stulna av hackare. Är du drabbad? Dagens PS
Storföretag SIM-kapade – data stjäls
Metoden är inte ny, men har fått ny fart med de allt vanligare eSIM-lösningarna, där det inte längre krävs något fysiskt kort utan bara en aktiveringslänk, skriver The Times.
Bedrägeriet kopplas, enligt artikeln, till flera avancerade hackarattacker. Bland annat till den uppmärksammade attacken mot Marks & Spencers e-handel under påsken, där angriparna lär ha lyckats lura IT-avdelningen att återställa lösenord och på så vis kom åt data från tusentals kunder.
Bakom den explosionsartade ökningen av SIM-bedrägerier ligger flera faktorer. Dels ett utbrett läckage av personuppgifter på dark web. Dels nya tekniska sårbarheter som eSIM.

Med ett enda klick kan en bedragare aktivera ett abonnemang med någon annans nummer om säkerhetsrutinerna hos operatören brister.
Enligt brittiska polisens National Fraud Intelligence Bureau ökade antalet fall där eSIM nämns från 18 (2022) till 763 (2024).
GDPR försvårar samarbeten
En annan flaskhals är dataskyddsförordningen GDPR. Lagen ska skydda individens persondata, men gör det också svårare för operatörer, företag och banker att dela information – även när det gäller att stoppa pågående bedrägerier.
”Företagen är mer ovilliga att dela data, även när det skulle kunna skydda konsumenter”, säger Simon Miller från Cifas till The Times.
Äldre i riskzonen – men alla är sårbara
De mest utsatta? Som så ofta är det de äldre som drabbas hårdast, något vi känner igen från svenska bedrägerier. Personer över 61 år utgjorde nästan 30 procent av offren i Storbritannien.
I The Times-artikeln beskrivs hur en 64-årig man fick ett till synes oskyldigt samtal från det han trodde var operatören Vodaphone´s kundtjänst. Någon timme senare var både mobilen och mejlen döda och bedragarna satte igång att handla med hans kreditkort på Amazon och göra överföringar via Barclays.
”Jag har aldrig varit med om inbrott eller stöld – men det är exakt så det känns”, säger han.
Sverige inte förskonat men oklar omfattning
Även i Sverige förekommer SIM-swapping – eller SIM-kortskloning som är det ord som ofta används här – men omfattningen är oklar.
Informationssajten Skyddad.se redovisar inga siffror separtat för Sverige, men bekräftar att metoden är känd och ökar internationellt. Enligt Europol har antalet attacker ökat med 60 procent i EU mellan 2020 och 2023, och bedragare har stulit miljontals euro via kapade nummer.
Vad säger operatörerna? Tele2, som Dagens PS kontaktat, svarar kort via sin presstjänst att man har “tydliga rutiner för kundverifiering” som ska förslå, men instämmer i att man “hade kunnat göra mer” om datadelning mellan aktörer varit möjlig” när det gäller alla typer av bedrägerier.
Någon kraftig ökning av just SIM-swapping, likt den i Storbritannien, har inte noterats.
För dem som oroar sig är tipset att skydda sina konton med andra autentiseringsmetoder och att se över säkerhetsinställningarna för sina mest värdefulla konton.
Läs även: Ryska hackare lurade diplomater med vinprovning
4 snabba skydd – innan det är för sent
-
- Lägg till en muntlig säkerhetskod hos din operatör.
-
- Undvik att dela personliga uppgifter på sociala medier.
-
- Misstänker du att mobilen slutat fungera utan anledning? Agera direkt.
-
- Tänk två gånger innan du klickar på länkar – även från “kundtjänst”.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.