Dagens PS

Ukrainas försvarsminister: Vi överväger JAS-39 Gripen

JAS-39 Gripen
Ukraina kan skaffa sig JAS-39 Gripen. (Foto: MONTAGE/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

I en intervju med BBC uppger Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov att överväger att skaffa sig det svenska stridsflygplanet JAS-39 Gripen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukraina är i desperat behov av nya stridsflygplan, och lösningen kan vara svensk. Detta enligt landets försvarsminister Oleksii Reznikov i en intervju med ukrainskspråkiga BBC pratar om att landet överväger att skaffa sig Saab-planet JAS-39 Gripen.

Gamla plan på kort sikt

Ukrainas flygvapen har i nuläget gamla sovjetiska stridsflygplan av äldre modell, som MIG-29. Som en temporär lösning försöker man skaffa sig fler plan av samma modell från vänligt inställda grannländer som Slovakien, som tidigare i juli berättade att de tänkte skänka 12 stycken till Ukraina efter att Tjeckien gått med på att patrullera Slovakiens luftrum.

Men för att verkligen lyckas vända krigslyckan i luften behöver Ukraina västerländska flygplan som kan matcha eller överträffa Rysslands bästa plan. På något års sikt är det helt nödvändigt, eftersom de nuvarande planen används hela tiden kommer de inte hålla längre än så.

Byggts färre än 300 JAS-39 Gripen

Newsweek och Politico skrev i onsdags att en senior amerikansk militär, General Charles Q. Brown Jr som är stabschef i USA:s flygvapen, uppger att USA och dess allierade är redo att träna och utrusta Ukrainas flygvapen. Det pågår kraftiga spekulationer om vilket plan ukrainarna kommer att skaffa sig – amerikanska F15 och F16 är aktuella, men även svenska JAS-39 Gripen samt franska Dassault Rafale och Eurofighter Typhoon.

JAS har flera fördelar som lyfts fram som extra passande för det pågående kriget i Ukraina, däribland att det är ett plan som kan starta och landa från vanliga bilvägar och att planet kräver relativt lite personal på marken och är billigt att flyga. Det finns också nackdelar, exempelvis att det inte existerar särskilt många JAS-39 Gripen, det har byggts färre än 300 plan totalt, vilket kan jämföras med F15 som det finns över 1500 stycken av, varav många står oanvända just nu när västländer byter till nyare plan.

“Vårt förstaval”

ANNONS

Även sajten Blankspot har rapporterat om Ukrainas intresse för JAS-39 Gripen. I ett reportage från början av juni hyllade landets samordningsminister Oleh Nemchinov planet, och påpekade att det står en hel del plan lagrade i svenska bergrum som han tycker kan komma till bättre användning.

“Vi hade en möjlighet under Ukrainas förra president att införskaffa JAS Gripen, men av någon anledning hände det aldrig. Om vi kunde välja nu skulle det förmodligen JAS 39 Gripen bli vårt första val. Särskilt den nya uppgraderade versionen”, säger samordningsminister Oleh Nemchinov till Blankspot.

Läs även: Saab får order på uppgradering av JAS 39 Gripen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS