Dagens PS

Teknikföretagen vill ha LAS utan "politiska värderingar"

Thomas undin
"Reglerna på svensk arbetsmarknad är i ett stort behov av förändring", säger Thomas Undin. (Foto: Teknikföretagen)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 03 juni 2020Publicerad: 03 juni 2020

Branschorganisationen Teknikföretagens förhandlingschef Thomas Undin välkomnar reformer i LAS-lagen. I ett pressutskick skriver han att företag kan lida ekonomiskt av felrekryteringar, och att ett nytt lagförslag kan förebygga en sådan situation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I uttalandet skriver Thomas Undin att arbetsgivare och arbetstagare gynnas jämbördigt av de ändringar som föreslås i lagen. Med detta sällar han sig till näringslivets syn på lagförslaget, då fackföreningar är de aktörer som varit mest kritiska till förslaget.

Thomas Undin tror att förändringar i lagen kan minska de kostnader felrekryteringar utgör.

“Det måste bli enklare att få jobb i Sverige. LAS leder idag till att företagens kostnader för felrekryteringar är oförutsebara och det leder i sin tur till färre anställningar”, säger han.

Han refererar även till en LAS-lag som bygger på “politiska värderingar” – kanske en hänvisning till faktumet att dagens LAS-lag infördes på sjuttiotalet.

“I stället för ett anställningsskydd som bygger på politiska värderingar bör vi skapa en reglering av anställningsskydd som främjar viljan att anställa och som skapar verklig trygghet och inte en falsk sådan”, säger han.

Han avslutar med att konstatera att Teknikföretagen kommer att ha en roll i de förhandlingar om en ny LAS-lag som startar i augusti.

Läs mer: Facket mot näringslivet – Detta är skiljelinjerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS