Dagens PS

Tech: Grabbarnas mecka avskräcker än

Tech
Tech-världen behöver bli mer inkluderande (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 nov. 2024Publicerad: 21 nov. 2024

Den, en gång i tiden så grabbiga techvärlden håller på att förändras. Kvinnor tar plats och representationen ökar. Men om vi ska kalla det en revolution? Nja. Snarare ett första stapplande steg mot en tech-bransch för alla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tech rör sig som alltid i rasande fart. Handlar det inte om AI-revolution så handlar det om hur vi ska få självkörande bilar att inte krascha i rondeller. 

Men vad händer med människorna bakom tekniken? Och varför slåss kvinnor fortfarande för sin plats i en av världens snabbast växande branscher?

Läs också: Kvinnor skräms bort av grabbig techbransch. Dagens PS

Framsteg – men inte överallt

Låt oss börja med siffrorna. 

År 2011 utgjorde kvinnor bara 23 procent av arbetskraften inom tech i EU. Idag har siffran ökat till 28 procent. Och visst är det väl ett steg i rätt riktning – men det finns samtidigt platser som ligger steget före. I exempelvis Sydostasien är 32 procent av tech-arbetarna kvinnor. 

European Innovation Scoreboard stoltserar dock ändå med Europas höga innovationsförmåga, samtidigt som siffrorna pekar på att både små och medelstora företag har svårt att hålla jämna steg. Begränsade resurser gör det svårt för dem att både driva innovation och prioritera jämställdhet. 

Detta påverkar i sin tur både branschens tillväxt och kvinnors möjligheter att etablera sig i ledande roller. 

För att lösa detta behövs nya sätt att samarbeta, skriver it-bolaget Tietoevry i en ny rapport. När mindre företag delar resurser och perspektiv med större aktörer kan de både stärka sin innovationskraft och bygga mer inkluderande arbetsplatser.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Och Sverige? 

Hemma i Sverige ser det fortfarande halvdant ut. Enligt Tietoevrys rapport har andelen kvinnor som arbetar inom tech inte ökat nämnvärt det senaste decenniet – bara med två procent sedan 2015. 

Samtidigt säger hela 91 procent av kvinnorna att tech är nyckeln till att lösa diverse globala problem. 

Trots detta är det få som ger sig in i branschen. Enligt en undersökning från förra året anser runt hälften av kvinnorna som faktiskt vill in i tech att branschen är för grabbig och exkluderande.

Därtill upplever många att produkterna som utvecklas inte är relevanta för deras behov. Istället upplever man att tech-produkter är designade av män, för män, vilket påverkar deras intresse för branschen negativt.

Initiativ för förändring

Vad gör vi då för att tackla de problem kvinnor inom tech står inför? 

Initiativ som Microsofts “Årets tech-tjej” är en bra start. 

Tävlingen – som lyfter fram kvinnliga förebilder – är lite av en vitamininjektion för branschen, där årets nominerade har grymma visioner om hur vi kan skapa en mer jämställd tech-värld. 

ANNONS

Men räcker det? Tveksamt. Istället behövs det större, strukturella förändringar – som att aktivt rekrytera kvinnor, skapa inkluderande arbetsplatser och utmana gamla normer. Det är en sak att snacka jämställdhet men en helt annan att faktiskt göra jobbet.

En ny generation ledare

För att tech-världen ska bli mer jämställd behöver framtidens ledare mer än bara teknisk spetskompetens, menar Sheconomy

De måste behärska mjukare färdigheter som kommunikation, förändringsledning och ha både viljan och förmågan att bygga inkluderande team. Och här kan kvinnor – med deras förmåga att tänka i nätverk och bygga långsiktiga relationer – spela en nyckelroll. 

Men för att fler kvinnor ska våga ta plats krävs också modiga ledare som aktivt utmanar gamla normer och öppnar dörrar, skriver Sheconomy. Jämställdhet och mångfald är inte längre bara buzzwords – det är nycklar till att frigöra den fulla potentialen i en diversifierad arbetskraft.

En hoppfull men krävande väg framåt

Så, hur ser framtiden ut? Hoppfull, måste man ändå säga. 

Representationen ökar – om än långsamt – samtidigt som fler företag börjar inse att mångfald är en tillgång och inte bara en checklista. 

Men det krävs mer än enstaka initiativ för att bryta gamla mönster. 

ANNONS

Det krävs modigt ledarskap, strategiska satsningar och en vilja att förändra grundläggande strukturer. Vi måste gå från att prata om jämställdhet till att faktiskt göra jobbet – rekrytera aktivt, skapa inkluderande arbetsplatser och designa teknik som speglar hela samhället.

För framtiden behöver kvinnor i tech – och tech behöver kvinnor för att skapa en framtid för alla.

Läs också: Kvinnor: I spetsen när det gäller tech. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]