Dagens PS

Småskalig kärnkraft kan snart finnas i Sverige

Christian Sjölander och John Ahlberg har grundat bolaget Kärnfull Next, Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på små modulära kärnreaktorer.
Christian Sjölander och John Ahlberg har grundat bolaget Kärnfull Next, Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på små modulära kärnreaktorer. (Foto: Oskar Nyberg)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 mars 2022Publicerad: 18 mars 2022

Om rätt förutsättningar ges från politiken kan den första småskaliga kärnreaktorn vara på plats i Sverige redan innan år 2030.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

John Ahlberg och Christian Sjölander har grundat Kärnfull Next, Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på småskaliga kärnkraftverk, SMR. Bolaget ska hjälpa industrikunder att bygga SMR med teknik från GE Hitachi med målet att bli en nyckelspelare i svensk fossilfrihet, det framgår av ett pressmeddelande.

Kärnfull Next har ingått ett avtal med GE Hitachi som gäller en vattenkyld SMR kallad BWRX-300.

”Svenska myndigheter och underleverantörer är vana vid att arbeta med de system och komponenter som används, vilket rimligtvis bör kunna påskynda våra projekt. Världens första BWRX-300 går i drift 2028, och då i Kanada som faktiskt har mindre erfarenhet av reaktortypen än Sverige. En lika ambitiös tidsplan är således möjlig även här”, säger John Ahlberg, i pressmeddelandet.

Intresset för SMR ökar

Det senaste året har intresset för SMR ökat rejält i och med att behovet av ny, planerbar, el växer. Enligt tidningen Energi undersöker nu alla svenska bolag som driver kärnkraftverk, Vattenfall, Fortum och Uniper, möjligheterna med den nya SMR-tekniken.

”Under vintern har vi alla insett vikten av att det finns planerbar elproduktion som levererar när och där den behövs. Förutom el står vi redo att leverera systemtjänster till elnätet, eller till exempel fossilfri värme och vätgas. De kommersiella förutsättningarna kommer att avgöra hur man väljer att använda reaktorerna”, säger Christian Sjölander i pressmeddelandet.

Mer flexibel och yteffektiv

Jämfört med traditionell kärnkraft är SMR både flexibel och yteffektiv och skulle kunna bli den snabbaste och billigaste vägen till energisektorns omställning, dessutom har de passiva säkerhetssystem som gör att de kan kyla sig själva om en incident skulle inträffa.

De kan dessutom leverera fossilfri energi i olika former, allt från el till vätgas, syntetiska bränslen, ammoniak, fjärrvärme och processvärme till industrin.

ANNONS

Jon Ball, Executive Vice President på GE Hitachi, menar att Sverige är en ledande kärnkraftsnation, och säger att det globala intresset kring BWRX-300 snabbt okar, samt att bolaget ser fram emot att ta sin teknik till Sverige.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: SMR: Näringslivstoppar sen lösning i kärnkraft

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]