Coronaviruset slår extra hårt mot städer som har hög grad av besöksnäring och sällanköpshandel. I Visby, Varberg och Piteå finns runt 30 procent av jobben i dessa branscher, vilket är mer än 10 procent över rikssnittet. Det visar ny statistik från teknikkonsultbolaget WSP. 

ANNONS

”I regioner som är mycket beroende av besöksnäringarna och som saknar annat starkt näringsliv kommer effekterna av Corona att få stor negativ påverkan. I orter utanför våra storstäder och större städer kan detta innebära att näringar som fungerat som ”livlinan” för regionen riskerar att klippas av. Det finns en risk att städers attraktivitet kan komma att påverkas negativt under en längre tid”, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.

I rapporten har WSP studerat både kommuner och stadskärnor som nu riskerar att drabbas hårt. Åre och Strömstad är två kommuner som är extremt beroende av restaurang- och hotellverksamhet, men också handel. Här arbetar var fjärde invånare i dessa branscher. Även orter med stor andel gränshandel drabbas hårt så som Eda och Haparanda.

Sett till antal sysselsatta i de utsatta branscherna är det istället storstäderna som ligger i topp samt större svenska städer så som Uppsala, Helsingborg och Jönköping.

”Från politiken krävs effektiva åtgärder som ökar efterfrågan och minskar kostnaderna för besöksnäringarna. Företagen behöver å ena sidan försöka överleva, men samtidigt kan en kris också skapa möjligheter. För den som har möjlighet kan detta vara ett tillfälle att flytta från sämre lägen till bättre lägen i och med att det uppstår vakanser. För stadskärnorna i sin helhet är det av vikt att ligga i startgroparna och snabbt kunna aktivera olika initiativ som gör att kunderna och besökarna kommer tillbaka till stadskärnan när mötesrestriktionerna lättar”, säger Fredrik Bergström.

Stadskärnor

Total sysselsättning i stadskärnan inom handel, hotell och restaurang i förhållande till den totala sysselsättningen i stadskärnan, %

ANNONS
ANNONS
Visby 35
Karlskoga 28
Varberg 28
Mariestad 27
Piteå 27
Avesta 26
Ängelholm 25
Ulricehamn 24
Simrishamn 22
Lund 21
Helsingborg 21
Kristianstad 21
Örebro 21
Vetlanda 20
Alingsås 20
Medel* 17

Anm. * = Medel för alla stadskärnor som ingår i studien (67 st)

Läs mer: Nattsvart första kvartal för hotellkedjan [Dagens PS]