Se upp! Dina ”raderade” filer kan enkelt kapas av andra

Uppdaterad: 05 sep. 2016Publicerad: 05 sep. 2016
Många säljer sina gamla datorer begagnat i tron om att de rensats på känslig information. Men så är ofta inte fallet

”Jag hade väntat mig att vi skulle hitta en del, men här fanns verkligen allt /…/ Det var värre än jag trodde.”

ANNONS
ANNONS

Det säger Calle Svensson, it-forensiker på säkerhetsföretaget Bitsec, som på uppdrag av Dagens Nyheter gått igenom ett 50-tal datorer som sålts begagnat eller skrotats i Sverige. Problemet tidningen vill belysa är att många konsumenter, för att inte säga de flesta, lämnar ifrån sig sina datorer i tron om att de har rensats på känslig information. I själva verket är dessa busenkela att återskapa.

”Folk är i regel dåliga på att hantera det här. Många tror att filen verkligen försvinner när man trycker på ‘delete’, att den inte finns kvar eftersom man inte ser den”, säger Daniel Bonde, säkerhetschef på säkerhetsföretaget Inrego som även han granskat de inköpta datorerna.

DN:s kartläggning visar att det i 42 av de 51 datorerna gick att hitta spår från den tidigare ägaren och att identiteten kunde fastställas i 33 av datorerna. I ett fall, som handlade om en ett par år gammal Samsung-dator som såldes i andra hand, kunde experterna återskapa tusentals Word-dokument och privata bilder, bokföring och kvitton samt pornografiskt material, skriver tidningen.

LÄS VIDARE: Privata filer finns kvar när datorer säljs  > (Betallänk)

Hur gör man då för att undvika att privat information hamnar i händerna på köparen? Dagens Nyheters Linus Larsson listar en rad alternativ som skriver över datorns hårddisk och på riktigt ”suddar ut” dess innehåll. För Windows-användarna rekommenderar DN något av de nedladdningsbara programmen ”Killdisk”, ”Eraser” eller ”Dban”. Den som äger en Mac-dator kan i stället vända sig till Apples egna, inbyggda funktioner för säker borttagning av filer. Ett enkelt knep är att använda ”säker papperskorgstömning” när du raderar filer. Ett annat är programmet ”Skivverktyg” i vilket du kan skriva över hela hårddisken när du formaterar den, tipsar tidningen.  > (Betallänk)

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS