Peter Thiel investerar i Blackrock Neurotech, en konkurrent till i Neurolink som grundats av Elon Musk. Båda bolagen sysslar med gränssnitt mellan dator och hjärna.

ANNONS

Riskkapitalisten Peter Thiel, ordförande och medgrundare till Palantir Technologies Inc., var en tidig investerare i Facebook och grundade 1998 Pay-Pal tillsammans med Elon Musk. Nu har han investerat i ett företag som inplanterar microchip i folks huvuden, och konkurrerar därmed med Musks Neurolink.

Lönsamma sedan 2015

Blackrock Neurotech har bekräftat Peter Thiels investering till CNBC. Bolaget som grundades 2008, har sålt hård- och mjukvara till neurovetenskaplig forskning i mer än tio år.

“Det är en nischmarknad men en vi visste att vi kunde få vinst i, och vi har varit lönsamma sedan 2015″, säger Blackrock Neurotechs vd Marcus Gerhardt till CNBC.

Han tillägger att bolaget, fram till nu, inte har tagit in någon betydande riskkapitalfinansiering, och förklarar att de under 2020 kom till en punkt när de inte hade möjlighet att tacka ja till alla affärer de erbjöds och då insåg att de behövde ta in kapital utifrån.

Konkurrerar med Neurolink

Blackrock Neurotech arbetar bland annat med sitt eget gränssnitt mellan dator och hjärna, BCI. Därmed konkurrerar man med Neurolink, som Elon Musk var med och grundade år 2016.

En BCI är inte större än några millimeter och hjälper människor att klara sådant de tidigare inte kunde, både Blackrocks och Neurolinks första produkter är skapade för personer med begränsad rörelseförmåga och andra funktionsnedsättningar.

Inplantatet finns i 28 patienter

Neurolink visade i april att deras BCI kan hjälpa en apa att spela videospel, tester på människor ska påbörjas senare i år. Blackrock Neurotech hävdar att de kommit längre och redan har inplanterat sin BCI i 28 patienter i USA, Europa och Kina.

“Det finns mänskliga patienter som redan använder våra inplantat och vår teknik för att klara saker direkt med sina hjärnor som var otänkbara för tio år sedan,” säger Marcus Gerhardt till CNBC.

Patienter med tetraplegi, alltså med en förlorad funktion i armar, bål, bäckenorgan och ben på grund av en skada på ryggmärgens halssegment, använder Blackrocks gränssnitt mellan dator och hjärna för att kontrollera tankestyrda robotproteser.

ANNONS
ANNONS

Så funkar en BCI

BCI:er sätts in i hjärnan i de områden där läkaren vill ha effekt, när chipet är på plats kopplas elektroder som spelar in neuronaktivitet till det, det vill säga, BCI-chipet kan läsa av vad personen tänker, förstärka signalen och sända den till en dator.

Sedan tyder mjukvara i datorn vad hjärnan försökte göra och en algoritm förvandlar signalerna till commandon som, exempelvis kan flytta datorns pekar, röra en robotarm eller skapa en röst.

Läs mer: Thiel: Google arbetade med Kinas militär