Dagens PS

Peter Thiel investerar i konkurrent till Neurolink

Peter Thiel har investerat i ett företag som konkurrerar med Elon Musks Neurolink
Riskkapitalisten Peter Thiel har investerat i Blackrock Neurotech, ett företag som sysslar med hjärninplantat och konkurrerar med Elon Musks Neurolink. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 19 maj 2021

Peter Thiel investerar i Blackrock Neurotech, en konkurrent till i Neurolink som grundats av Elon Musk. Båda bolagen sysslar med gränssnitt mellan dator och hjärna.

Riskkapitalisten Peter Thiel, ordförande och medgrundare till Palantir Technologies Inc., var en tidig investerare i Facebook och grundade 1998 Pay-Pal tillsammans med Elon Musk. Nu har han investerat i ett företag som inplanterar microchip i folks huvuden, och konkurrerar därmed med Musks Neurolink.

Lönsamma sedan 2015

Blackrock Neurotech har bekräftat Peter Thiels investering till CNBC. Bolaget som grundades 2008, har sålt hård- och mjukvara till neurovetenskaplig forskning i mer än tio år.

“Det är en nischmarknad men en vi visste att vi kunde få vinst i, och vi har varit lönsamma sedan 2015″, säger Blackrock Neurotechs vd Marcus Gerhardt till CNBC.

Han tillägger att bolaget, fram till nu, inte har tagit in någon betydande riskkapitalfinansiering, och förklarar att de under 2020 kom till en punkt när de inte hade möjlighet att tacka ja till alla affärer de erbjöds och då insåg att de behövde ta in kapital utifrån.

Konkurrerar med Neurolink

Blackrock Neurotech arbetar bland annat med sitt eget gränssnitt mellan dator och hjärna, BCI. Därmed konkurrerar man med Neurolink, som Elon Musk var med och grundade år 2016.

En BCI är inte större än några millimeter och hjälper människor att klara sådant de tidigare inte kunde, både Blackrocks och Neurolinks första produkter är skapade för personer med begränsad rörelseförmåga och andra funktionsnedsättningar.

Inplantatet finns i 28 patienter

Neurolink visade i april att deras BCI kan hjälpa en apa att spela videospel, tester på människor ska påbörjas senare i år. Blackrock Neurotech hävdar att de kommit längre och redan har inplanterat sin BCI i 28 patienter i USA, Europa och Kina.

“Det finns mänskliga patienter som redan använder våra inplantat och vår teknik för att klara saker direkt med sina hjärnor som var otänkbara för tio år sedan,” säger Marcus Gerhardt till CNBC.

Patienter med tetraplegi, alltså med en förlorad funktion i armar, bål, bäckenorgan och ben på grund av en skada på ryggmärgens halssegment, använder Blackrocks gränssnitt mellan dator och hjärna för att kontrollera tankestyrda robotproteser.

Så funkar en BCI

BCI:er sätts in i hjärnan i de områden där läkaren vill ha effekt, när chipet är på plats kopplas elektroder som spelar in neuronaktivitet till det, det vill säga, BCI-chipet kan läsa av vad personen tänker, förstärka signalen och sända den till en dator.

Sedan tyder mjukvara i datorn vad hjärnan försökte göra och en algoritm förvandlar signalerna till commandon som, exempelvis kan flytta datorns pekar, röra en robotarm eller skapa en röst.

Läs mer: Thiel: Google arbetade med Kinas militär

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS