Dagens PS

Peab totalrenoverar Tingstadstunneln i Göteborg

Peab renoverar Tingstadstunneln
Peab ska renovera Tingstadstunneln i Göteborg, byggstart blir våren 2022 och arbetet förväntas vara klart till årsskiftet 2023–2024. (Foto: Peab)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 11 okt. 2021

Peab har fått uppdraget att renovera Tingstadstunneln i Göteborg. Trafikverket är beställare och kontraktsumman uppgår till 365 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tingstadstunneln förbinder Göteborgs fastland med Hisingen och är en av Västsveriges viktigaste vägförbindelser. Tunneln byggdes 1968 och varje dygn passerar cirka 125 000 fordon. Den 455 meter långa tunneln kommer totalrenoveras.

Peab har fått uppdraget, som är en utförandeentreprenad med byggstart under våren 2022. Peabs uppdrag är bland annat att renovera hela Tingstadstunnelns konstruktion, att lägga ny beläggning på vägbanan och byta ytskikt på väggar och tak. Trafiksäkerheten och framkomligheten i tunneln ska förbättras samtidigt som renoveringen görs. Syftet är att förlänga tunnelns livslängd med 30–50 år.

Ett tunnelrör i taget kommer att stängas av för att utföra arbetena och, förutom själva renoveringen, kommer den mesta tekniken bytas ut, som fläktar och belysning. Ett nytt system som tar hand om det dagvatten som samlas i tunneln ska installeras, liksom ett nytt brandskyddssystem. Arbetet förväntas vara klart till årsskiftet 2023–2024.

Läs mer: Pilotprojekt för återbruk av trä i byggbranschen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS