Google redovisade en nytt rekordkvartal i sin senaste rapport. Det kommer trots det ökande regeltrycket som hotar sökjättens framtid.

ANNONS

Googles moderbolag Alphabet Inc. redovisade ytterligare ett rekordkvartal som såg omsättningen öka med 32 procent, skriver CNBC.

Bolaget fortsätter alltså segertåget från 2021– som var ett år då sökjättens vinst nästan fördubblades, rapporterar The Wall Street Journal.

Alphabets vinst per aktie blev 30,69 dollar jämfört med prognosen på 27,34 dollar enligt Refinitiv.
Intäkterna blev 75,33 miljarder dollar jämfört med 72,17 miljarder dollar, som var förväntat.

Google visar rekordvinst genom annonser

Bolaget var en klar vinnare när allt fler av oss spenderade mer i tid i våra hem. Många företag ville lägga pengar på annonsmarknaden och Googles dominans inom onlinesökning, video- och annonsförsäljning på internet gjorde bolaget till en klar vinnare i fjol.

Trots de starka siffrorna är det en inbromsning jämfört med juli-september och den senaste rapporten kommer vara den lägsta tremånadersperioden sedan slutet av 2020. Den dämpande tillväxten har splittrat investerare där vissa är optimistiska när covid-19 avtar och resor återvänder, medan andra fruktar att Tiktok kommer ta över Youtubes videodominans, samtidigt som stigande kostnader kommer minska marginalerna.

Aktien dalade i januari

Osäkerheten har synts på aktien, som efter att ha gått upp 65 procent förra året, föll med över 10 procent i januari.

Ett annat orosmoln för jätten är att analysverktyget Google Analytics bryter mot EU:s gdpr-lagstiftning, och tjänsten kan nu förbjudas i EU, som Dagens PS berättat.

ANNONS
ANNONS

Detta samtidigt som tillsynsmyndigheter i både USA och Europa lämnar in stämningar och föreslår lagstiftning för att begränsa Googles dominans.

Vill utvidga sin molnverksamhet

Nu vill investerare se att Google satsar på andra produkter bortom digital annonsverksamhet som fortfarande står för mer än 80 procent av den totala försäljningen. I ett försök att utvidga sin molnverksamhet, som enbart håller en marknadsandel på 6 procent, har Goggle erlagt aktier i företag som CME Group Inc. i utbyte mot långvariga molnkontrakt.

Läs även: Molntjänster – Stockholm stoppar Microsoft 365 [Dagens PS]