Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet ser spännande möjligheter både för kontor och handelsfastigheter och tror inte på kontors- och butiksdöd efter pandemin.

ANNONS

”Alla kommer att jobba hemma och handla på nätet så kontoren och butikerna dör… Nej, så blir det inte. För det hela handlar om hur vi vill leva våra liv. Och vi tycker om att vara tillsammans”, säger Max Barclay på Newsec till World in Property.

Han är trött på generaliseringar och hårddragna slutsatser och ser i stället spännande möjligheter för kontor och handelsfastigheter framöver. Han ser kompetensförsörjningen som fastighetsbranschens stora utmaning och tycker att vi behöver bli bättre på att visa för unga att det är en spännande och samhällsviktig bransch.

”Jag tror utmaningen är att få fler unga att tidigt bli intresserade av och helst bestämma sig för att satsa på fastighetssektorn. Och då gäller det ställa ljuset på till exempel den enormt snabba utvecklingen vad gäller digital teknik och hållbarhet i branschen. Visa hur spännande, kreativt och samhällsviktigt detta är”, säger Max Barclay till World in Property.

Digitaliseringen visar på möjligheter

Han säger vidare att digitaliseringen på många sätt har accelererat under pandemin, särskilt inom kontorsarbete och handel och han menar att det visar på många möjligheter som måste kombineras med förnyelse av hur man använder lokaler eftersom kontoren och butikerna behövs.

”Det är uppenbart att kontoret är en effektivt plats för lärande, nätverkande, idéutbyte och för att bygga företagskulturer”, säger Max Barclay till World in Property.

Utveckla framtidens fastigheter

Han tycker att ett kontor i framtiden ska erbjuda både ro för eget arbete och kreativa möten, samt närhet till rekreation, service och handel. Han menar att att det nu är fastighetsbranschens uppgift att utveckla framtidens fastigheter och lokaler, samt att man i utvecklingsarbetet måste utgå från rätt frågeställningar som, exempelvis, hur framtidens företag ska drivas.

ANNONS
ANNONS

Enligt Max Barclay har pandemin visat hur central fastighetsbranschen är för samhället och hur viktigt det är för oss människor att få vara tillsammans.

Läs mer: Afry tror på fastighetsomställning efter pandemin [Dagens PS]