För att kunna tillverka fossilfritt stål krävs massor av grön vätgas, H2Green Steel berättar i Rejlers Play om hur de säkrat tillgången.

ANNONS

Ståltillverkningen släpper inte bara ut massor av koldioxid, den förbrukar också enorma mängder el. Just nu pågår ett intensivt arbete för att börja tillverka fossilfritt stål. I Sverige finns Hybrit, som ägs av Vattenfall LKAB och SSAB, och nu finns även en konkurrent, H2Green Steel.

En förutsättning för att kunna tillverka fossilfritt stål är vätgas, och då helst grön vätgas. Kajsa Ryttberg-Wallgren är affärsområdeschef för vätgas på H2Green Steel.

Smutsigaste delen av stålproduktionen

Kajsa Ryttberg-Wallgren förklarar att den smutsigaste delen av stålproduktionen är hur järnmalmen förädlas till järnsvamp, man vill få bort syret ur järnmalmen, vilket kan göras genom att elda med kol och det är så det görs i dag. Då binder kolet med syret och bildar koldioxid och det gör att en massa CO2, koldioxid, släpps ut.

”I stället kan du använda vätgas för att få bort syret från järnmalmen, och då blir det H2O, vatten”, säger hon till Rejlers Play.

Genom att förändra hur järnmalmen förädlas till järnsvamp kan alltså koldioxidutsläppen minskas med upp till 95 procent. I dag är vätgas en av de vanligaste industrigaserna, men 99 procent av den kommer från naturgas. När man reformerar naturgas och tar vätgasen släpper man ut koldioxid.

Elektrolys och grön el

”Om du istället går till en process som kallas elektrolys, där du använder elektricitet, sätter in elektricitet i vatten kan man säga, och splittar upp det till vätgas och syrgas, och om då elektriciteten är grön har du inga utsläpp”, förklarar Kajsa Ryttberg-Wallgren i Rejlers Play.

Kajsa Ryttberg-Wallgren avslöjar för Rejlers Play att fossilfritt stål bara är början för H2Green Steel. H2Green Steels grundsyfte handlar om att radikalt dra ned koldioxidutsläppen hos industrier som har svårt att ställa om, alltså inte bara för ståltillverkningen.

ANNONS
ANNONS

”Stål är den som vi ser, troligtvis kommer först, med storskalighet, och det händer nu, och det är industriomställningen som sker nu”, säger hon till Rejlers Play.

Lyssna på hur H2Green Steel har säkrat tillgången till grön vätgas i Rejlers Play:

Läs mer: Christer Gardell: Girighet och rädsla styr börserna [Dagens PS]