Det är oroliga tider och världens börser åker berg- och dalbana. Sveriges mest kända finansman och riskkapitalist Christer Gardell, Cevian Capital, förklarar i Rejlers Play vad som styr och driver börserna.

ANNONS

Omvärlden förändras men det jobb som Cevian Capital gör ändras inte särskilt mycket, menar Christer Gardell, det handlar i grund och botten om att försöka hitta bra bolag som inte har skötts tillräckligt bra, vilket har skapat en värdepotential.

Fonden är väldigt stor, nästan 150 miljarder kronor, och man vill ha en ganska koncentrerad portfölj med tio till tolv innehav, vilket gör att de inte kan gå in i för små bolag. Christer Gardells erfarenhet är att förbättringspotentialen oftast är bättre i de större bolagen.

Förändringsarbete börjar högst upp

”Vi letar hela tiden efter bolag som marknaden inte riktigt ser men som vi ser en potential att under en tre- till femårsperiod förbättra bolaget ordentligt, det är dem vi försöker gå in i,” berättar han i Rejlers Play.

Förändringsarbete börjar alltid högst upp i ett bolag, bland styrelse och ledning och Christer Gardell tror att det kanske kan uppfattas som hårdfört ibland.

”Vårt arbete är ju att se till att vi har en så bra ledning, så bra styrelse på plats som möjligt och att förändringsarbetet går så fort som möjligt för tid är pengar. En investering där förändringsarbetet är framgångsrikt efter tre år är betydligt bättre än en investering där det här arbetet har tagit sju år, säger han i Rejlers Play.

Har och tar stort ansvar

Christer Gardell tycker att företagen både har och tar ett väldigt stort ansvar i den förändringsprocess gällande hållbarhet, energiomställning och samhällsförändring som vi befinner oss i nu. Det är inget val utan företagen måste gå in i förändringsprocessen och han menar att de företag som inte gör det kommer slås ut.

Christer Gardell tycker att som småsparare på aktiemarknaden ska man alltid vara försiktig. Det är lätt att dras in i masshysterin när något bolag blir väldigt populärt, men det är nyttigt att sätta aktiepriset i relation till vad bolaget tjänar på sikt, blir multipeln för hög tycker han att man nog ska sälja.

Greed and fear

”Det är två fundamentala drivkrafter som styr börsen, den ena kan vi kalla för girighet och den andra kan vi kalla för rädsla, greed and fear, de senaste fem åren så har girigheten varit oerhört mycket starkare och rädslan har nästan inte funnits.”

ANNONS
ANNONS

”Det som kommer ske nu, det är att med inflation och sannolikt också lite stigande räntor så kommer rädslan komma, rädslan att förlora pengar. Girighet är viljan att tjäna pengar, men rädslan att förlora pengar kommer stiga, vilket gör att börsklimatet kommer bli mindre förutsägbart, och säkert också lite hoppigare och lite svårare, så man ska nog vara lite försiktigare när man investerar på börsen framöver,” säger han i Rejlers Play.

Lyssna på mer av vad Christer Gardell har att säga:

Läs mer: Så ska tillgången på el fördubblas i Göteborg [Dagens PS]