Dagens PS

Vd: FTX misslyckande visar fördelar med krypto

David Ripley, kryptobörsen Krakens tillträdande vd, menar att ett prisfall tenderar att exponera dem som inte följer korrekt regelverk, men han påminner om att inte bara krypton drabbats av detta
David Ripley, kryptobörsen Krakens tillträdande vd, menar att ett prisfall tenderar att exponera dem som inte följer korrekt regelverk, men han påminner om att inte bara krypton drabbats av detta. (Foto: Kraken)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022

Krakens tillträdande vd spekulerar om nästa års kryptotrender och om vad han tror kommer att vara kryptons ledande användningsområden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under sista kvartalet 2021 föll kryptotillgångar från de rekordnivåer de låg på i november samma år. Sedan dess tycks hela sektorn ha drabbats av en dominoeffekt, det skriver Business Insider.

Fler har drabbats av prisfall

David Ripley, kryptobörsen Krakens operativa chef och tillträdande vd, menar att ett prisfall tenderar att exponera dem som inte följer korrekt regelverk.

Han menar att vi har sett liknande fall som kryptomarknadens även på andra marknader och han nämner nedgången i fastighetspriserna som ledde till att flera av de största bankerna misslyckades år 2008 och 2009.

ANNONS

Senaste nytt

Lärdomar av kryptomarknadens fall

Av kryptomarknadens nedgång tycker David Ripley att vi kan dra två viktiga lärdomar.

Först måste börser och kryptobolag visa bevis på sina reserver, de ska kunna tillhandahålla transparens och bevisa att deras kundtillgångar är korrekt uppbackade. Dessutom behöver säkerhetsprotokoll prioriteras.

Just nu skapar FTX rubriker, men det finns fler misslyckanden, som Celsius, Genesis och Voyager som alla har fallit.

ANNONS

Belyser behovet av krypto

“Vi tror att händelserna här pekar på det verkliga värdet av krypto, ursprungligen, vilket är att ta bort en pålitlig tredje part,” säger David Ripley till Insider.

Han säger vidare att misslyckandet hos den betrodda tredje parten FTX belyser behovet och fördelen med kryptovaluta mer än något annat, vilket han tycker är lite ironiskt.

Nya kryptoprojekt kommer utvecklas

När vi är mitt uppe i en sektors kollaps men när dammet lagt sig kommer vi börja se nya projekt utvecklas, menar David Ripley.

Investeringar som har gjorts de senaste åren finansierar fortfarande utvecklare som förnyar och bygger nya användningsområden.

Handlar om den underliggande tekniken

David Ripley nämner NTF:er och menar att de endast används förenklat, för till exempel konstverk, men egentligen handlar det om den underliggande tekniken som kan användas i spel och i biljettsystem, för att nämna några exempel.

ANNONS

Han säger att en integration i mer komplexa system kommer starta och menar att investerare bör tänka på den här trenden som att den kommer ha en positiv inverkan.

Fler användare ökar priset

Om det finns biljetter och föremål som är kopplade till NTF:er som rör sig över blockkedjor, exempelvis Etherium-nätverket, kommer det inverka positivt genom att utvidga ekosystemet och i sin tur öka priset på ether.

David Ripley menar att detsamma gäller för Bitcoin, ju fler som använder nätverket som betalningsmetod, desto mer ökar priset.

Snabbt, billigt, globalt betalningsnätverk

Inom gränsöverskridande betalningar syns betydande anpassning, särskilt genom användande av bitcoins Lightning Network.

Det kommer lyfta krypton från att bara vara en global betalningsmekanism till att bli ett snabbt, billigt, globalt betalningsnätverk.

Decentraliserad lagring

ANNONS

Ett annat stort användningsområde som David Ripley tror kommer bli betydande är decentraliserad lagring, det är som en Dropbox i blockkedjan som inte kräver någon tredje part.

Han nämner Filecoin som ett exempel han tycker är bra. Det är öppen källkod, offentlig kryptovaluta och ett digitalt betalningssystem för digital lagring och hämtning.

Pålitliga kryptobolag kommer se en ökning av sina marknadsandelar för att fylla efterfrågan, tror David Ripley. Traditionella fintechbolag som Paypal, Square och Robinhood kommer dessutom in i utrymmet.

Kryptovaluta i alla företags affärsmodeller

David Ripley menar att alla företag, inklusive banker, så småningom kommer lägga till kryptovaluta till sina affärsmodeller.

“Då tror jag att det till och med kommer att gå längre än så. Jag tror att du redan ser några av de sociala medierna och internetföretagen online som stödjer kryptovalutor,” säger han till Insider.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: förändring i FTX-kod möjliggjorde bedrägeri

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS