Dagens PS

Portugal svänger – skattefri krypto snart historia

Portugal
Portugal har varit ett Mecka för kryptoentusiaster – men snart blir landet som alla andra, om den nya budgeten går igenom. (Foto: TT och Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 11 okt. 2022

Tiden som skattefritt kryptoparadis kan snart vara över i Portugal – i en ny budget föreslår landets regering nya skatter på krypto. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Portugal är ett land som lockat mängder av kryptoentusiaster till sig då kryptovalutor inte beskattas i landet om det inte rör sig om affärsverksamhet. Dagens PS har tidigare rapporterat om Meia Praia-stranden som kallas “bitcoin beach”.

Särskilda regler för utlänningar

Att det är billigt att bo där och att klimatet är fantastiskt skadar inte heller, förstås, och det är inte bara kryptomänniskor som flyttar till landet. Det senaste decenniet ökade antalet utländska medborgare i Portugal med 40 procent, till drygt 550 000 personer. Vissa av dessa invånare får också en schablonskatt på 20 procent på sin inkomst eller 10 procent skatt på sina pensioner, enligt landets så kallade “skatteregim för icke-vanliga invånare”.

Men nu är det slut på det roliga – åtminstone gällande skattefriheten på kortsiktiga kryptovinster. En bestämmelse i landets föreslagna budget för 2023 skulle beskatta vinster på kryptoinnehav som hålls i mindre än ett år med en takt på 28 procent, enligt planen som lämnades till parlamentet på måndagen, rapporterar Bloomberg.

Fortfarande skattefritt om man håller i ett år

Regeringen kommer också att införa en skatt på 10 procent på fria överföringar av kryptovalutor och en avgift på 4 procent på provisioner som tas ut av mäklare för kryptovalutaverksamhet. De nya reglerna skulle också betrakta utfärdandet av nya kryptovalutor och brytningsverksamhet som skattepliktig inkomst.

Kryptotillgångar som hålls i längre än 365 dagar kommer att fortsatt att vara befriade från skatter, vilket gör att lagstiftningen i Portugal kommer likna exempelvis Tysklands.

“Det är en regim som passar in i vårt skattesystem och även i vad som görs i resten av Europa”, säger António Mendonça Mendes, statssekreterare för skattefrågor, på en presskonferens i Lissabon.

ANNONS

Budgeten ska först godkännas av parlamentet för att bli verklighet.

Läs även: På ”Bitcoin Beach” tappar ingen tron på krypto

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS