Dagens PS

Påstår att han uppfann bitcoin – nu i domstol: "Fräck lögn"

Uppfann bitcoin
Craig Wright, som påstår sig ha uppfunnit bitcoin. (Foto: Marta Lavandier/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 feb. 2024Publicerad: 05 feb. 2024

Uppfann Craig Wright bitcoin – eller är han en bluffmakare? Det ska nu en domstol i London svara på, där rättegången startar på måndagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den australiensiske programmeraren Craig Wright påstår att han är mannen bakom den mystiske pseudonymen Satoshi Nakamoto som skrev den vitbok från 2008 som lade grunden för bitcoin.

Den berättelsen är det dock inte många i bitcoin-världen som tror på, och nu har organisationen Crypto Open Patent Alliance (COPA) dragit honom till domstol i Storbritannien för att få tyst på honom.

Backas av Jack Dorsey

COPA, som backas bland annat av twitter-grundaren Jack Dorsey, vill se ett domslut som bekräftar att Craig Wright inte är Satoshi, och dessutom förbjuder honom från att påstå det igen.

COPA:s advokat Jonathan Hough hävdar att Wright aldrig producerat några bevis, förutom sådant som visat sig vara förfalskningar (Wright nekar till att det skulle vara förfalskningar). Han kallar Wrights utsaga “en fräck lögn, en utarbetad falsk berättelse som stöds av förfalskning i industriell skala”.

Motivet till att australiern hävdar att han är Satoshi Nakamoto ska vara ekonomiskt enligt COPA.

“Dr Wrights beteende är också dödligt allvarligt. På grundval av hans oärliga påstående om att vara Satoshi har han drivit anspråk på hundratals miljarder dollar, inklusive mot många privatpersoner”, säger Jonathan Hough.

Wrights advokat: Uppfann bitcoin

ANNONS

Wrights advokat Anthony Grabiner hävdar istället att Wright uppfann bitcoin och har lämnat in “tydliga bevis som visar hans författarskap till vitboken och skapandet av bitcoin”.

“Om Dr Wright inte var Satoshi, skulle den riktiga Satoshi ha förväntats komma fram för att motsäga påstående”, säger advokat Grabiner också.

Läs även: Jakten på den mystiske Satoshi Nakamoti – kan mysteriet någonsin lösas? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS