Dagens PS

"Bankdosa" för bitcoin: Han investerar kvarts miljard

Bitcoin bankdosa
Historien upprepar sig. Bankdosan från tidigt 2000-tal kan ha spelat ut sin roll. Men för bitcoin och andra kryptovalutor kan det mycket väl vara framtiden, tror kryptokungen. Foto: Malin Hoelstad / SvD
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 31 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

Dušan Stojanovic har ofta blivit hyllad när det gäller svenska riskkapitalinvesteringar i startsup och tech-trender. Nu stoppar han in 24 miljoner dollar – i techjätten Ledgers bankdosor för bitcoin och annan kryptovaluta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bitcoin var den första kryptovalutan, och utvecklades efter den stora finanskrisen 2008-2009 som gav hela planeten frossa. Om en bank kraschar försvinner pengarna. Men om man kunde skapa en digital plattform där pengarna inte försvinner, inte ligger på banken men ändå finns tillgängliga digitalt, så kan man slippa krisen.

“Nu med den nya bankkrisen är första gången som bitcoin faktiskt stresstestas för det den byggdes för”, säger Dušan Stojanovic, som Dagens PS skrivit om tidigare.

Och under tiden som bankerna trillat omkull under våren, har bitcoin ökat i värdet från 19 000 dollar till 27 000 dollar stycket.

MISSA INTE: Christer Gardells sämsta affär: Sumpade 45 miljarder

Han är en av techinvesteringarnas tungviktare. Han började i Sverige och sedan 2010 driver han True Global Ventures, en fond av affärsänglar med bas i Singapore. De investerar sina miljarder i tech-start ups över hela världen.

Och nu tror han på Self Custody.

Ledger

Konceptbild av den nya kryptodosan. Foto: Ledger

Så vad är Self Custody?

ANNONS

Self Custody är ett system där kryptovalutorna förvaras i en dosa, inte helt olikt de gamla bankdosorna som kom för 20 år sedan. Det var den första generationen av tvåfaktorsautentiering,  och användes av miljoner kunder hos SEB och Nordea och Swedbank när de skulle betala sina räkningar eller göra överföringar.

Det låter som en tjugo år gammal nyhet, men historien upprepar sig ibland.

ANNONS

Senaste nytt

Kris i bankerna – tvärt om för Self Custody

“I tider av kriser vill man ha något fysiskt att hålla i och veta att det här äger jag. Nu när tre stora banker kraschade på tio dagar i USA, och Credit Suisse i Europa snart därefter, så kan man absolut säga att det rör sig om en kris”, säger Dušan Stojanovic.

I tider av kriser ökar faktiskt intresset för, och priset på, fysiska tillgångar som exempelvis guld, diamanter och andra råvaror. Detta eftersom investeringen inte kan försvinna lika lätt som pengarna på ett bankkonto om olyckan är framme.

Trygghet som går att ta på

“Man vill äga sitt hus eller sin lägenhet exempelvis”, säger han och fortsätter:

”De senaste tiden har man sett att det finns en 81 procents korrelation mellan priset på guld och intäkterna på Self Custody produkter. Det är en hög korrelation skulle jag säga”, säger Dušan Stojanovic.

ANNONS

Bankdosan är något som många kan relatera till. Det känns tryggt att hålla något i handen, som inte kan nås av it-tjuvarna.

“Aldrig hackats”

“Det här systemet har aldrig hackats” säger Dušan Stojanovic.

Eftersom man inte lägger sina investeringar eller tillgångar i händerna på någon bank eller centralbank så äger man allting själv – full decentralisering av både tokens, hårdvara och lösenord.

“Inget system är felfritt. Självklart kan man sätta pistolen mot tinningen på någon och tvinga dem att lämna ifrån sig dosa och lösenord. Men det samma kan sägas om datorer och bank-id. Och eftersom kriminella går mer mot it-attacker och hacking så blir det systemet mindre säkert medan Self Custody blir mer säkert, säger han.

Nu investerar han och TGV 24 miljoner dollar, motsvarande runt 250 miljoner kronor, på företaget Ledger som utvecklar den sortens dosor.

Ledger är världsledande inom kryptoteknologi, med 20 procent av världens digitala tillgångar och 30 procent av världens NFT:er.

“Utan att någonsin blivit hackade”, skriver de på sin hemsida.

ANNONS

Bitcoin i byrålådan

“Det känns bra att veta att man har sina tillgångar någonstans säkert. Om dosan är i skrivbordslådan, på köksbordet eller i kassaskåpet med andra värdesaker får man bestämma själv”, säger Dušan Stojanovic.

Läs mer om bitcoin och annat krypto:

TGV:s kryptofond övertecknad med över 100 miljoner dollar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS