Entreprenörer i Kina försöker bli mindre kinesiska

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
Entreprenör
Handelskriget mellan USA och Kina gör det svårt för kinesiska entreprenörer i USA (Foto: Wikimedia).

Det blir bara svårare och svårare för kinesiska tech-entreprenörer att etablera sina verksamheter i USA, därför väljer många att distansera sig från sitt hemland.

ANNONS
ANNONS

Kinesiska entreprenörer som före 2019 gjorde affärer med USA, stötte sällan på några hinder för att driva sina verksamheter i landet.

Men det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina har gjort att allt fler kinesiska företag väljer att etablera sig utanför det kinesiska fastlandet, skriver Reuters.

Genom att etablera kontor utanför fastlandet blir det lättare att undkomma uppmärksamhet från amerikanska myndigheter, säger några kinesiska tech-entreprenörer.

Orättvist för entreprenörer

Men att enbart fly fastlandet räcker inte alltid, och flera entreprenörer överväger att flytta ut permanent, eller till och med ansöka om medborgarskap i ett annat land. Allt för att undkomma fördomarna mot kinesiska företag i USA.

Sju entreprenörer inom tech från Kina som Reuters talat med, de flesta utbildade utomlands, försöker all få permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap någon annanstans.

“Det är väldigt orättvist”, säger Ryan som driver en start-up inom mjukvara med bas i Shenzhen. Han startade sitt bolag för tre år sedan och att nu ta steget in USA skulle vara ett naturligt nästa steg.
ANNONS
ANNONS

En politisk missuppfattning

Även om spänningarna mellan USA och Kina ökade under Trumpadministrationen, har friktionen fortsatt under president Joe Biden, då båda länderna vill vara globala ledare inom tech.

“Den politiska uppfattningen i Washington DC, och i många delstatshuvudstäder är baserad på missuppfattningen att alla kinesiska företag är sammanflätade med, eller går i den kinesiska regeringens och kommunistpartiets ledband”, säger James McGregor vid kommunikationsbyrån APCO.

Även om det har blivit så mycket svårare att expandera till USA, är landet fortfarande slutmålet de flesta kinesiska entreprenörer som tidningen talat med.

Hemmamarknaden är inte är ett attraktivt alternativ trots sin storlek sa de.

Distansera sig från kinesisk identitet – den nya trenden

Lösningen för många av entreprenörerna har blivit att försöka göra sina bolag “mindre kinesiska”, och etablera kontor utanför hemlandet.

Att anta en mindre kinesisk företagsidentitet har blivit en trend för landets tech-entreprenörer.

Vill du läsa mer om Kina? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Svårare för utländska företag att göra affärer i Kina

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS