Samtidigt som Sverige lockar internationella investeringar med grön el går utbyggnaden långsamt. Hittills i år har inte ett enda beslut tagits om att bygga nya vindkraftverk.
Inga satsningar på vindkraft i Sverige 2025


Mest läst i kategorin
Det handlar om dålig lönsamhet för den som vill bygga ny vindkraft: Stigande kostnader och låga elpriser och läget ser likadant ut i grannlandet Finland där inte ett enda vindkraftverk ser ut att komma att byggas nästa år, enligt Yle.
Detta trots Googles planer på stora datacentraler i Finland. Även Tiktok överväger en datacentral i vårt grannland i öster. Även andra planerade projekt kommer att kräva stora mängder grön el om de blir av.
Läs mer: Märkvärdig “vindstöld” utmanar vindkraftsparker. Dagens PS
Tidsödande att bygga vindkraft
Det är tungrott att gå från idé till färdiga kraftverk. Enligt Heidi Paalatie, operativ chef på Finlands Förnybara, kan processen ta över tio år.
“Planerings- och tillståndsprocessen tar flera år och omfattar bland annat en miljökonsekvensbedömning”, säger hon till Yle.
För åren 2027 och 2028 har de finska investeringsbesluten fattats redan nu. Bristen på nya investeringar beror mycket på de ekonomiska förhållandena efter pandemin och att Ukrainakriget bröt ut 2022. De elförbrukande kundernas investeringar har också låtit vänta på sig.

Senaste nytt
Svårt investeringsklimat i Sverige
Situationen i Sverige är liknande, noterar Yle. Enligt Erik Almqvist på Svensk Vindenergi är läget just nu mycket utmanande. Inte minst med tanke på osäkerheten kring det framtida elpriset.
“I kombination med allt högre kostnader för att bygga ut vindkraft och ansluta kraftverken till elnätet har det gett ett svårare investeringsklimat”, säger han.
Låg lönsamhet även över tid
Dan Sten Olsson, vd och huvudägare på vindkraftsbolaget Stena, sammanfattade problematiken så här i en intervju med Dagens industri i januari:
“Problemet är att när vindkraften producerar som mest är elpriset ofta väldigt lågt och tvärtom. Det gör att lönsamheten och avkastningen över tid blir för låg i förhållande till det stora kapital som krävs.”
Finland kan snabbt bygga ny vindkraft
Vindkraftbranschen är beroende av intresset från nya investerare när det gäller grön el: Om det inte finns någon som är intresserad av att konsumera den fossilfria elen så kommer det heller inte att byggas ut för större elproduktionskapacitet. Det är en balansgång mellan byggande och efterfrågan.
I Finland gör man bedömningen att de kan bygga ut sin vindkraft i rask takt så fort de får grönt ljus gällande stor efterfrågan. Tillstånden för flera stora projekt är redan klubbade och det är egentligen bara byggandet som återstår.
Debatt om kärnkraft flyttar fokus från vindkraft
I Sverige är läget annorlunda. Efter många år med glädjeprognoser var branschen ganska säker på att konsumtionen skulle öka kraftigt från och med 2025. Men istället har det snabbt skett förändringar på marknaden. Resultatet: Projekt läggs på is eller skrotas helt.
Dessutom har elpriset gått ner ordentligt och debatten om att istället satsa på mer kärnkraft har fått ny kraft. Enligt prognoser kommer elkonsumtionen i Sverige att öka något både i år och 2026.
“Men det stora hoppet bör man sätta till att man vill genomföra alla klimatpolitiska förslag och att det är en målsättning att man ska ställa om samhället och fasa ut fossila bränslen. Då ser man en väg framåt”, säger Erik Almqvist till Yle.
Läs också: Svensk vindkraft ökar – men kostnaderna skrämmer. Realtid