Dagens PS

Cyberbrottslingar slår till mot toppchefer – på semestern

cyberbrottsling
Cyberbrottslingar slår till mot toppchfer som är på jobbsemester. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 13 sep. 2023

Att kombinera jobb och semester ökar, där allt fler toppchefer vill åka på så kallad “workcation”. Det är dock ett perfekt tillfälle för cyberbrottslingar att slå till mot chefernas bolag – som i många fall inte har utvecklade skydd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Toppchefer tar med jobbet på semestern

Det har blivit allt mer populärt att för oss att med oss den bärbara datorn på semestern och sköta jobbet och företaget därifrån. Höga toppchefer, som ofta är dem som ansvarar för bolagens cybersäkerhet, är ännu mer benägda att packa väskan och jobba på semestern, genom “workcation”. En amerikansk undersökning från Cowen Partners visar att runt 80 procent av chefsjobben för närvarande är tillgängliga på distans, jämfört med 25 procent före pandemin, berättar Fortune.

Problemet är att många toppchefer inte delar med sig av cybersäkerheten till sina anställda, samtidigt som cheferna är utsatta när de reser med sina mobiler och bärbara datorer – som lätt kan försvinna – och därmed också inloggningsuppgifter till bolagens system.

Utpressning av datastöld ökar

Enligt Storbritanniens Department for Science, Innovation & Technology så hade enbart runt hälften av de bolagen som utsattes för cyberattacker under det senaste året tillhandahållit cybersäkerhetsutbildning till sin personal. Samtidigt skjuter utpressning av datastöld i höjden under det senaste kvartalet, där det alltså rör sig om personlig eller konfidentiell data som har stulits.

Det finns dock ett par enkla sätt att göra det svårare för cyberbrottslingarna att komma åt dina uppgifter på semestern. Tvåfaktorsautentisering lägger till ett extra lager av säkerhet som är lätt för chefer att använda. Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är en annan viktig säkerhetslösning för företagsledare – där det virtuella nätverket kan användas för att komma åt företagsnätverket utan risk.

Läs även:

Microsoft: Intrångsförsök av kinesiska cyberspioner – Dagens PS

ANNONS

Sverige vann världens största övning i cybersäkerhet – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS