Brister i EU-lag – röjer svenska företagshemligheter

Uppdaterad: 25 apr. 2023Publicerad: 25 apr. 2023
Brister
EU riskerar att skynda igenom en datalag som kan skada svenskt företagande. Foto: Unsplash

Den nya Europeiska datalagen Data Act har brister. Det menar Svenskt Näringsliv som är kritiska till det påskyndade införandet innan sommaren.

ANNONS
ANNONS

Svenskt Näringsliv riktar skarp kritik mot Data Act – EU:s nya datalag som ska vara färdig redan till sommaren. Näringslivet kan skadas på en rad nivåer. Bland annat kan lagen i dess nuvarande form innebära att svenska företagshemligheter röjs. Och det utan att företagen alls gått med på vilka uppgifter som ska publiceras.

“Ett viktigt element saknas fortfarande i de olika texterna: krav på samtycke från innehavaren av företagshemligheten”, skriver Carola Ekblad, expert på digital policy, och Christina Wainikka, expert på immaterialrätt på SN.

MISSA INTE: Svenska myndigheter har vetat om rysk AI i åratal

Påtalade brister

Data Act är en av flera nya lagar som EU-kommissionen föreslagit och som berör de flesta ekonomiska aktörer som arbetar med data i den digitala ekonomin. Förhoppningen från de europeiska myndigheterna är att få den på plats innan Sverige lämnar över stafettpinnen som ordförandeland för EU till sommaren.

Att lagstiftningen ska gå så snabbt riskerar att leda till slarvfel i Data Act, menar SN och får medhåll från europeiska branschorganisationer.

“Det finns fortfarande allvarliga brister att hantera”, skriver SN:s företrädare i ett pressmeddelande.

Lagen bedöms ha stor inverkan på datadrivna affärsmodeller och avtalsförhållanden.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.