Dagens PS

AI:s osynliga miljöpåverkan – företagen famlar i blindo

Caroline Segerstéen Runervik, Nordenchef på Capgemini. (Foto: Capgemini)
Caroline Segerstéen Runervik, Nordenchef på Capgemini. (Foto: Capgemini)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

Den snabba utvecklingen av generativ AI har öppnat dörrar till innovation och effektivisering, men baksidan av myntet är en betydande miljöpåverkan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att många företagsledare är medvetna om problemet, saknar de ofta insikt i sina egna AI-satsningars faktiska bidrag till växthusgasutsläppen. Samtidigt visar en ny rapport att generativ AI även används för att främja hållbarhetsarbete, vilket skapar en komplex bild av teknikens roll i klimatomställningen.

AI:s dolda klimatavtryck

Generativ AI kräver enorma mängder data och beräkningskraft, vilket gör den till en energikrävande teknik. Framställningen av grafikprocessorer (GPU:er), som är avgörande för AI:s funktion, involverar utvinning av sällsynta jordartsmetaller, vilket i sig genererar växthusgaser. Dessutom bidrar den snabba utvecklingen inom AI till en ökad konsumtion av naturresurser och en växande mängd elektronikavfall.

Enligt uppskattningar kan träningen av en stor AI-modell som GPT-4 förbruka lika mycket el som 5 000 amerikanska hushåll under ett år. Även efter träningsfasen kräver användningen av AI-modeller, så kallad inferens, betydande mängder energi. Dessutom slukar de datacenter som används för AI stora mängder vatten för att hålla systemen kylda.

Din AI-assistent kan snart bli en reklampelare

Din ai-assistent kan snart visa en helt ny sida. Ett oväntat steg från techjätten skapar frågetecken kring framtidens interaktioner. Googles

ANNONS

Senaste nytt

Företagsledare famlar i mörkret

En rapport från Capgemini Research Institute visar att nästan hälften av de tillfrågade företagsledarna (48 procent) anser att deras användning av generativ AI har bidragit till ökade växthusgasutsläpp. Trots detta är det bara en liten andel (12 procent) som faktiskt mäter AI:s klimatavtryck.

Caroline Segerstéen Runervik, Nordenchef på Capgemini, menar att det inte handlar om ointresse, utan snarare om svårigheten att få fram tillförlitliga data. Bristen på transparens från teknikjättar och AI-specialister gör det utmanande för företag att bedöma och rapportera AI:s miljöpåverkan.

Infografik från Capgemini. (Foto: Capgemini)
Infografik från Capgemini. (Foto: Capgemini)
ANNONS

Hållbarhetsarbete med AI

Rapporten visar dock också att många företag har börjat använda generativ AI för att stärka sitt hållbarhetsarbete. En tredjedel av de tillfrågade (33 procent) har aktiva hållbarhetsinitiativ med AI, och ytterligare 37 procent undersöker möjligheterna.

Företagen ser potential i AI för att minska utsläpp, optimera energianvändning och effektivisera resursanvändning. Två av tre företagsledare (66 procent) förväntar sig en minskning av växthusgasutsläppen med mer än 10 procent under de kommande tre till fem åren tack vare AI-drivna hållbarhetsprojekt. Det är dock viktigt att notera att dessa förväntningar kan vara osäkra, eftersom få företag faktiskt mäter AI:s miljöpåverkan.

AI och privatekonomi – nu står bankerna inför ett vägskäl 

Allt fler unga svenskar använder AI för att fatta beslut om sin privatekonomi. Samtidigt varnar Finansinspektionen för riskerna. Frågan är hur bankerna

Vägen framåt: Ansvarsfull AI

För att maximera AI:s potential och minimera dess miljöpåverkan krävs ett ansvarsfullt förhållningssätt. Capgemini lyfter fram en färdplan för att skapa hållbar AI, som inkluderar:

  • Att välja rätt teknik för att lösa specifika affärsbehov. 
  • Att bedöma och minska AI:s miljöpåverkan genom att exempelvis välja energieffektiva modeller och hårdvara. 
  • Att investera i användningsfall som främjar hållbarhet, som exempelvis ESG-rapportering och optimering av leveranskedjor. 
  • Att utveckla en solid data- och teknikgrund för att säkerställa tillförlitlighet och effektivitet. 
  • Att implementera styrmodeller för att säkerställa en säker, transparent och etisk användning av AI. 

Musks galna AI-plan: 210 miljarder i jätteaffär

Elon Musks AI-satsning kan slå alla rekord. Gigantisk finansiering på bordet, men vad betyder det för framtiden? Techvärlden håller andan. Elon Musks xAI

Branschen måste ta ansvar

ANNONS

Rapporten understryker behovet av ökad transparens och samarbete inom AI-branschen. Företag efterlyser tydligare information från teknikleverantörer om AI-modellernas energiförbrukning och klimatavtryck. Dessutom betonas vikten av att utveckla gemensamma standarder och metoder för att mäta och rapportera AI:s miljöpåverkan.

Genom att ta ett helhetsgrepp på AI:s miljöpåverkan och implementera hållbara strategier kan företag bidra till en framtid där AI är en kraft för både innovation och hållbarhet.

Din AI-chattbot – en energislukare värre än din brödrost

Varje gång du knappar in en fråga till din smarta AI-assistent så tickar inte bara svaret in – utan även en potentiellt hög elräkning. Nu avslöjas den

Läs också:

Läge att pruta – bankerna pressade av låga marginaler på bolån. News 55

Då får du 7 290 kronor i skattefri höjd pension – i månaden. E55

Chefer bryr sig för lite om stress på jobbet. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS