I dagens techbrief berättar vi bland annat om Toshiba-skandalen som nu avslöjas och om den hotande 5G-smällen i Storbritannien mot Huawei.

ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Toshiba inblandat i fejkförsäljningar för miljarder

Toshibas dotterbolag inom IT-tjänster är inblandat i en skandal kring påhittade köp för 365 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor. Det skriver Nikkei Asian Review med hänvisning till uppgifter från källor.

Det handlar om att börsnoterade NS Solutions köpt in utrustning från Toshiba IT-Services och en rad andra bolag för att levereras till slutkunder inom den offentliga sektorn. ruxet är bara att det inte finns några bevis för att några produkter levererades. Men upplägget möjliggjorde för parterna att skriva upp försäljningar som aldrig ägt rum. Inblandade var även ett antal techbolag så väl som Fuji Electric IT och Mizuho-Toshiba Leasing.

Toshiba IT Services bokförde hälften av omnämnda beloppet i sin halvårsrapport. Dessa siffror kommer nu exkluderas från tredje kvartalsrapporten, enligt bolaget. (Finwire)

Storbritannien 5G-begränsar Huawei

Storbritannien väntas ge kinesiska Huawei en begränsad roll inom dess 5G-nätverk, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

ANNONS
ANNONS

Beslutet ska fattas på tisdagen av det brittiska nationella säkerhetsrådet. Enligt FT:s uppgifter väntas Huawei ges ett tak på hur stor marknadsandel det får ta i Storbritannien. Det uppges också att Storbritannien är säkra på att kunna hantera säkerhetsrisker relaterade till Huawei så länge bolaget inte får tillgång till kärndelarna av nätverket. Det ska MI5-chefen Andrew Parker ha sagt till ministrarna, enligt tidningen.

Storbritannien har varit under press från USA att inte ge Huawei tillgång till 5G. Washington anser att bolaget är ett spionredskap åt Peking även om Huawei har dementerat detta upprepade gånger. Huawei är helt förbjudna i USA och har fått begränsad tillgång i ett antal andra västländer. (Finwire)

Netflix gör kontorssatsning i Rom

Netflix öppnar ett nytt produktionskontor i Italiens huvudstad Rom. Syftet är att stärka bolagets innehållsproduktionen i Italien, rapporterar nöjestidningen Variety. Bolagets italienska team är för närvarande baserade i Amsterdam i Nederländerna och kommer att flytta under de kommande månaderna.

Netflix aviserade i fjol att bolaget kommer investera 222 miljoner dollar i italienska originalproduktioner fram till 2021. (Finwire)

Disney pausar tv-serien Obi-Wan Kenobi

Disney och Lucasfilm har pausat arbetet med en tv-serie baserad på Star Wars-karaktären Obi-Wan Kenobi. Det uppger flera källor till Hollywood Reporter. Personerna säger att det har funnits två manus men att storyn inte blivit tillräckligt bra. Nu är Lucasfilm på jakt efter en ny manusförfattare.

Regissören Deborah Chow ska fortfarande vara kvar liksom skådespelaren Ewan McGregor som återvänder i rollen som Obi-Wan Kenobi. McGregor spelade Obi-Wan i de tre prequelfilmerna, Star Wars episod 1-3, för 20 år sedan.

ANNONS
ANNONS

I förra veckan cirkulerade uppgifter om att serien ska ha lagts ner helt men så tycks det alltså inte vara. Disney har de senaste månaderna haft framgång med Star Wars-serien The Mandalorian som hade premiär på den egna streamingtjänsten. (Finwire)

Anoto vinner mer mark i USA

Teknikbolaget Anoto fortsätter ta beställningar i USA med sin utbildningslösning KAIT. Det är ett skoldistrikt i Florida och ett i Utah som nu väljer bolagets lösning, enligt ett pressmeddelande.

“Trots att vi upplever utomordentlig tillväxt avseende potentiella användare av KAIT, har vi valt att anställa ytterligare en säljare i USA och påbörjat olika säljaktiviteter i såväl Europa som Asien. Samtidigt bygger vi ett starkt och professionellt team för distribution och kundnöjdhet för att hantera den ökade efterfrågan”, säger Joonhee Won, vd för Knowledge AI.

Antalet elever som använder KAIT-plattformen uppgår därefter till 452 060, uppger Anoto. (Finwire)