Dagens PS

Stanford har knäckt koden för att printa hjärtan

Genombrottet vid Stanford gör det möjligt att skriva ut blodkärl som klarar trycket i ett mänskligt hjärta – en tidigare flaskhals i utvecklingen av fungerande, 3D-printade organ.
Margaretha Levander
Margaretha Levander
Uppdaterad: 02 juli 2025Publicerad: 02 juli 2025

Forskare vid Stanford har tagit ett avgörande steg mot att kunna 3D-printa fungerande människohjärtan. Genombrottet beskrivs som en milstolpe i kampen mot organbristen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En grupp forskare vid Stanford University i Kalifornien har utvecklat en metod för att snabbt och precist designa de blodkärl som krävs för att hålla ett bioprintat hjärta vid liv.

“Att skapa blodkärlen har länge varit ett av de största hindren inom området,” säger Mark Skylar-Scott, biträdande professor i bioengineering vid Stanford. i ett statement. “Men nu har vi en färdig metod som kan ta fram komplexa kärlnätverk med en hastighet och precision som tidigare inte varit möjlig.”

Dramatisk förbättrad överlevnad

Det nya systemet använder algoritmer och flödesberäkningar för att skapa täta och realistiska kärlnät. Dessutom 200 gånger snabbare än tidigare metoder som testats. Modellerna är så detaljerade att varje cell i ett organ hamnar nära ett blodkärl, vilket är avgörande för att vävnaden ska kunna överleva.

Forskarna har också lyckats odla tillräckligt många hjärtceller från stamceller för att i teorin kunna printa ett helt hjärta.

“Vi har nu alla delar: hjärtcellerna och kärlnätet,” säger Skylar-Scott. “Nästa steg är att sätta ihop dem i organskalig storlek.”

Läs även: Deras lösning ska 3D-printa en njure på ett dygn

3D-printade blodkärl ä4 en avgörande pusselbit i forskarnas försök att skapa fungerande människohjärtan och andra organ för transplantation. Bild: Stanford University
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Blodkärl är steget mot ett fungerande hjärta

ANNONS

De printade kärlen är ännu inte fullständiga blodkärl med biologiska funktioner. Men i tester har de lyckats hålla levande celler vid liv genom att pumpa näring och syre genom ett förenklat kärlnät.

“Det här är första steget mot att skapa riktigt komplexa, funktionella vaskulära nätverk,” säger Dominic Rütsche, postdoktor i Skylar-Scotts labb.

Bioprinting beskrivs som ett möjligt svar på den globala organbristen. Genom att patientens egna celler används som material kan organen dessutom skräddarsys – vilket minskar risken för avstötning.

Stanfordteamet fick 2023 federal finansiering på 26 miljoner dollar för projektet. Då beskrevs det som en “moonshot” – med målet att bioprinta ett mänskligt hjärta och transplantera det till en gris.

Brosk och hud kan redan 3D-printas

Forskare har tidigare lyckats bioprintat brosk och hud med hjälp av 3D-skrivare laddade med biobläck och levande celler

Dessa bioprintade vävnader har visat sig överleva och växa efter implantation i djurmodeller. Man har även lyckats skapa fungerande blodkärl i 3D-bioprintade konstruktioner, där blodkärl och röda blodkroppar påvisats i vävnaden

Hittills har dock endast vävnadsdelar och enklare organmodeller bioprintats, inte kompletta, fullt fungerande mänskliga organ – som ett hjärta.

Läs även: Genombrottet: 3D-printa ett hjärta

ANNONS

Kaninhjärta i Israel

En forskargrupp vid Tel Aviv University var 2019 först i världen med att 3D-printa ett litet hjärta (i kaninstorlek) med blodkärl och patientens egna celler. Det israeliska teamet visade att det går att skapa en anatomiskt korrekt hjärtstruktur med blodkärl och flera celltyper, men deras hjärta var mycket litet och ännu inte funktionellt som ett riktigt organ

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Margaretha Levander
Margaretha Levander

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.

Margaretha Levander
Margaretha Levander

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS