SPONSRAD AV IQ. ”Snälla, alla andra får ta sista bussen hem!” eller ”Hur kul tror du det är att vara den som ALLTID måste åka hem först?” är kanske fraser du känner igen som tonårsförälder. Oavsett om det handlar om fasta tider eller hur mycket förståelse man kan begära av sin tonåring så är en sak säker – barn behöver inte en polare till, de behöver en vuxen att lita på. Tricket är att vara nära ditt barn, prata, dela förtroende och samtidigt vara vuxen.

De flesta vuxna håller nog med om att det är bra med regler och fasta tider i en tonårsfamilj. Och nästan alla tonåringar förstår att föräldrar kan bli oroliga om man inte dyker upp när man har kommit överens om det. Trots det kan det vara knepigt att få allt att fungera. Här är några tips på hur ni kan prata ihop er inför vårens (och många tonåringars) stora festhögtid Valborg.

Kom överens tillsammans

Diskutera tillsammans med din tonåring vad som är en lämplig tid att komma hem. Var tydlig med varför det är viktigt med fasta tider och vad du är orolig för. Lyssna till barnets tankar och åsikter. Det är inte helt nödvändigt att ni är överens, barn förväntar sig faktiskt att föräldern till sist avgör.

Prata med andra föräldrar

Ett av de vanligaste argumenten kring varför tonåringen inte tycker om bestämda tider är att ”alla andra får”. Det är oftast bara en upplevelse som många tonåringar har. Ett sätt kan vara att komma överens med några av kompisarnas föräldrar om gemensamma regler. Men du måste inte göra som alla andra, det viktigaste är att du står för dina egna villkor.

Snacka ihop er i familjen

Får man vara hemma 01.30 för ena föräldern medan den andra har sagt 23.30 sänder det ut olika signaler. En gemensam syn är värd att sträva efter även om man har delad vårdnad.

ANNONS
ANNONS

Håll kontakten

Be ditt barn ringa eller messa någon gång under kvällen för att stämma av. Bestäm en tid då ni hörs av och kom överens om hur han eller hon ska göra ifall det blir en försening.

Förklara varför

Om det är så att du säger nej till någonting, låt ditt barn höra varför. Det handlar inte om att din dotter eller son ska bestämma sig för om du har rätt eller inte. Han eller hon ska förstå att det finns goda skäl och att du inte säger nej bara för att säga nej.

Tonårsparlören – frågor och svar om ungdomar och alkohol

Tonårsparlören.se är full av tips, argument och fakta som kan göra tonårstiden lite lättare för både dig och din tonåring. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du kan göra om din tonåring kommer hem full. Besök tonarsparloren.se här.