Hans hem fylldes av socialt missanpassade under hans uppväxt. Föräldrarna lät hemmet bli en fristad för många olika sorters utslagna.  Deras ständiga avsägande av det egna ansvaret kom att prägla Johan Stael von Holstein genom hela livet.

ANNONS

När Johan Stael von Holstein var ung tog hans föräldrar hand om ett antal socialt utslagna människor. De bodde tillsammans med familjen.

”Det där har präglat mig, säger Johan, jag minns hur snacket gick, allting var antingen socialtanternas fel eller samhällets eller omgivningens fel eller…Det var aldrig en enda gång så att de tänkte över sitt eget ansvar.”

Holstein är noga med att påpeka att han ömmade för människorna som kom och bodde med hans familj. Men det där sättet att svära sig fri från från det egna ansvaret satte ändå avtryck.

Hans stenhårda inställning mot alla former av socialism är också något som format honom över tid och han är tacksam över den utveckling som Sverige genomgått de senaste 25 åren.

Hans engagemang, hans driv och hans entreprenörskap är något som tagit honom till den finansiella toppen men framför allt har den tagit honom tillbaka när den berömda it-bubblan sprack.

Lyssna på en företagare som aldrig varit rädd för att ta ton i samhällsdebatten och som alltid stått för sina åsikter i en förtvivlat ängslig och tillrättalagd offentlighet.

Johan Staël von Holstein var en av grundarna av Icon Medialab 1996 och av Speed Ventures. Han startade även Letsbuyit.com.

ANNONS
ANNONS

Han är aktiv kolumnist och samhällsdebattör, och har skrivit flera böcker, varav den ena är Inget kan stoppa oss nu (1999). Han var ledamot av Statens kulturråds styrelse från december 2007 till september 2008.

Här hittar du avsnittet med Johan Stael von Holstein.