Störningsfria LED-lampor som ger bättre miljöer för djur eller minskar kostnaderna för vägbelysning. Det är två av många tillämpningar i portföljen när tillväxtbolaget Meltron nu tar nästa steg i sin globala marknadsföring. Läs om varför just Oman kan ge ett genombrott.

Sedan 2016 har företagets aktie handlats på Nordic MTF-listan, under namnet Uni-light LED. Men när Uni-light nyligen slog sig samman med en rutinerad finsk branschkollega, Oy Meltron, valdes Meltron som gemensamt namn framöver. De två delarna hade god överlappning både i utvecklings- och marknadsdelen, så fusionen gjorde två mindre spelare till en större – med gemensamt sikte på ökad export.

”Hela världen är en tänkbar marknad och vi har fått väldigt positiv feedback från de första kunderna på global nivå”, säger Meltrons vd Ville Sistonen.

”Vi riktar in oss på de allra mest krävande miljöerna inom infrastruktur och industri.”

Har patenterat drivdon

Läkemedelstillverkare, utvinningsföretag och offentliga vägar och flygplatser är exempel på viktiga kundsegment för Meltron. Gemensamt är att de kan dra särskild nytta av den speciella styrkan i en patenterad tekniklösning som Meltron står bakom: ett så kallat linjärt drivdon, som använder färre komponenter än traditionella drivdon, och som drar mindre energi. Det gör att lamporna avger minimal elektromagnetisk störning, att de är flimmerfria samt att de håller längre. Dessa är egenskaper som gör direkt ekonomisk nytta i de identifierade kundsegmenten.

”Vår djurbelysning gör det möjligt för lantbruk att optimera ljuset – så att djuren både mår och växer bättre, samtidigt som produktionen ökar.”

I Finland är Meltron leverantör till en rad industriföretag.

Möjliggör enorma besparingar

Med tanke på den gigantiska världsmarknaden för lampor – och de besparingar i energi och underhåll som kan göras genom förbättrade produkter – innebär LED-belysningen en het möjlighet för innovativa företag. För den industriella sektorn är den årliga tillväxten 47 procent, och enligt analysföretaget Edison Research väntas hela marknaden nästa år omsätta 100 miljarder dollar.

Under november genomför Meltron en garanterad företrädesemission för att finansiera sin planerade tillväxt. Vid full teckning ger den, efter emissionskostnader, 12,5 miljoner kronor – avsedda för att öka rörelsekapitalet, vidga försäljningsorganisationen samt finansiera produktion och teknisk utveckling.

ANNONS
ANNONS

I september tog företaget ett viktigt steg på USA-marknaden, genom att etablera ett samriskbolag, Meltron USA, tillsammans med ett amerikanskt bolag vid namn Industrial Security Alliance Partners (ISAP). Ett av ISAP:s fokusområden inkluderar säkerhetsutrustning såsom övervakningskameror, vilket öppnar upp för tydliga synergier bolagen emellan.

”Integrationen av ISAP:s produkter med Meltrons avancerade belysningssystem kommer att kraftigt förbättra prestanda i ISAP:s kamera- och övervakningssytem i många olika tillämpningar”, enligt ISAP:s vd Brian Kelly.

”Jag är övertygad om att vi snart kommer att sälja för många miljoner dollar.”

Oman belyser alla vägar

En särskilt intressant marknad för Meltron just nu är Oman. Enligt nationell lagstiftning måste det i Oman finnas gatubelysning på varje gata och motorväg i hela landet. Sultanen av Oman planerar att låta samtliga dessa över 5 miljoner lampor bytas mot LED-ljus.

Finska delen av Meltron har i tre års tid bearbetat Omans marknad, och den första leveransen till landet – av 24 lampor för höghöjdsmontering på en ridsportanläggning – är på väg att installeras nu.

Är du intresserad av Meltron? Läs mer via länkarna nedan.

Teckna anmälan nu >

Läs teasern >

Läs prospektet >

Läs mer om Meltron >