Förstörs kvaliteten på dina bilder när du delar dem med släkt och vänner? Detta beror det på – och så kan du enkelt komma runt problemet.

ANNONS

Vi har nog alla varit där när vi knäppt en perfekt och idyllisk sommarbild, eller ett foto på barnen som du vill att hela släkten ska se. Du delar den i sociala medier eller i ett meddelande och plötsligt är bilden alldeles grynig och oskarp.

Miljontals bilder ställer enorma krav

Du är förstås inte ensam om att ha bilder som du vill dela med världen och däri ligger problemet.

Eftersom sociala medier-jättarna och meddelandetjänsterna hanterar miljontals foton från speciella ögonblick dagligen så ställer det enorma krav på hanteringen av bilderna.

När du laddar upp dem eller skickar dem via en tjänst komprimeras de därför så att leverantörerna ska kunna möta den enorma efterfrågan.

Vanligaste filformatet för bilder är JPEG, som använder en förstörande komprimering när bilden sparas.

ANNONS
ANNONS

Komprimeringen består i att filformatet tar bort data så att bilden blir mindre och därmed lättare att lagra, men om komprimeringen blir för stor påverkar det kvaliteten på fotot och dina semesterminnen ser plötsligt grumliga ut.

Så ökar du bildkvaliteten

Ett sätt att minska bildförstöringen är att istället spara dina filer som PNG. Det är ett så kallat förlustfritt filformat som lämpar sig bra för detaljrika bilder.

Men inte heller det är ett garanterat sätt för att visa världen dina foton i all sin prakt. När du laddar upp och delar bilderna kan tjänsterna i vissa fall automatiskt omvandla bilden till en JPEG igen.

Idag finns det ett ännu bättre sätt att komma runt förstöringen av alla sorters mediafiler som du vill dela med släkt och vänner.

Om du har en Samsung-enhet kan du använda tjänsten Quick Share – ett snabbdelningssystem som är tillgängligt för Android 10-enheter som Samsung Galaxy-smartphones och Galaxy Book.

Bilder helt utan komprimering

Har kompisarnas enheter inte Android 10? Inga problem. Via Quick Share kan du lika smidigt skicka filer till andra operativsystem.

ANNONS
ANNONS

Allt du behöver göra är att vara uppkopplad på samma nätverk som den du vill dela bilden till.

Sedan väljer du ”Snabbdelning” samt den enhet du vill skicka filerna till och vips – plötsligt är dina drömmiga bilder lika vackra på samtliga skärmar, helt utan komprimering.

Vill du veta mer om Samsung Quick Share? Läs här!

Läs mer: Kan din smartphone göra så här? [Dagens PS]