Fusionskraften är nog det närmaste vi har ett ljus i slutet på energikrisens mörka tunnel. Samtidigt som vi behöver fördubbla energiproduktionen till 2050 så ska vi ställa om energiproduktionen till förnybar sådan – en otrolig utmaning, där fusion kan stå för den avgörande lösningen.

ANNONS

I avsnitt 32 av podden Tekniksnacket får du höra de senaste nyheterna i den banbrytande fusionsindustrin där två svenska bolag är med och försöker lösa en av vår tids största utmaningar.

”En viktig aspekt som måste till för att fusionskraften ska bli av är att det krävs att den blir lönsam”, säger Ulric Ljungblad, i dag CIO och medgrundare och tidigare vd för Freemelt.

Freemelt tillverkar 3D-skrivare med elektronstråleteknik som producerar material som testas inom fusionsindustrin.

”Kraftverken kommer att vara mycket stora och innehålla många delar i mycket dyra material som kan behöva bytas ut ofta. Det är där vår teknik kommer in i bilden eftersom vi kan tillverka komponenter i material med mycket längre hållbarhet.”

Ta del av avsnittet i sin helhet här:

Ofarlig lösning på världens energikris

Forskningen har varit på jakt efter fungerande fusionskraft i över 50 år och tar fortfarande viktiga steg varje år.

Vid framgång väntar en i princip oändlig källa till ofattbara mängder energi som skulle kunna ersätta alla de energislag vi är beroende av i dag.

ANNONS
ANNONS

Tekniken har, till skillnad från sin kusin fissionskraften, som vi förlitar oss på i dag, inga farliga avfall och är inte förknippad med risk för stora haverier likt Fukoshima eller Tjernobyl.

Nu väntar en innovativ slutspurt där industri och forskning möts för att ta tekniken från science fiction till verkligheten.

”Fusionen är bra därför att den inte har farliga aspekter i praktiken, det blir inga utsläpp som påverkar klimatet negativt och bränslet är i praktiken obegränsat. En massa trevliga fördelar helt enkelt”, säger Peter Roos, vd på Novatron – vars magnetteknik kan medföra nästa stora utvecklingssteg för fusionstekniken.

Fusionskraft har långt kvar – trots stora framsteg

För den hoppfulle kan det vara bra att känna till att fusionskraften inte kommer att lösa energikrisen här och nu.

Enligt vissa beräkningar handlar det om minst 30 år innan vi får se någon betydande effekt av den nya energikällan.

Men i takt med att tekniken blir mer realistisk börjar stora ekonomiska intressen att visa reellt intresse.

Från att finansieras nästan helt av statliga studier har alltmer privata pengar hittat till fusionsindustrin och utvecklingen, som redan har kommit långt sedan 70-talet, går fortare och fortare.

”Sedan 50-talet har man fått den produkten att bli 10 000 gånger bättre än vad den var när man startade. Hur mycket bättre måste den bli ytterligare? Ungefär fem gånger bättre för att få det att fungera fullt ut” säger Peter Roos.

ANNONS
ANNONS

3D-skrivare med stor betydelse för fusionskraft

Den som undrar varför ett företag som sysslar med additiv tillverkning är med och pratar om fusionskraft ska få sitt svar.

Ett fusionskraftverk måste hantera extrem hetta, med värme upp till tio gånger starkare än solen. Det kräver i sin tur att kärnkraftverket är tillverkat av extrema material.

Dessa material kan inte formas och tillverkas med vilka metoder som helst.

Freemelts elektronstråleteknik är bland annat specialiserad på att producera komponenter i volfram, ett av de mest värmetåliga material vi har att tillgå.

”Vi har fått en order från något som heter UK Atomic Energy Association på en materialstudie där vi nu jobbar med att undersöka vad 3D-printad volfram kan åstadkomma i form av förbättringar för just fusionskraften”, säger Ulric Ljungblad.

Du kanske även är intresserad av: Det ekonomiska läget kräver flexibilitet [Dagens PS]