Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Nordiska småbolag: Från tuffa tider till vändning

För fondförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är det självklart att fokusera på nordiska små- och mellanstora bolag. (Foto: TIN Fonder)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 19 jan. 2024Publicerad: 19 jan. 2024

Norden är världens mest attraktiva region för investeringar. Dels för att vi har en teknikintresserad och högutbildad befolkning, dels för att nordiska teknikbolag behöver expandera internationellt i ett tidigt stadium.  

Mest läst i kategorin

Detta bidrar till innovation och skapar förutsättningar för global framgång.  

Därför är det självklart för fondförvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt att fokusera på nordiska små- och mellanstora bolag.  

Vinnande koncept 

I Norden finns det flera innovativa små- och mellanstora bolag. Historiskt sett har kombinationen små bolag och Norden visat sig vara ett vinnande koncept. Sverige har tillsammans med Schweiz och Australien nämligen varit den marknad som gett allra högst avkastning de senaste 100 åren. 

Och potentialen för att det ska fortsätta i samma riktning är god.

Däremot har småbolagen haft det tufft på börsen senaste två åren. De fallande kurserna har dock inneburit att värderingarna har sjunkit och är numera klart under genomsnittet. Allt annat lika innebär det lägre risk och högre potential.  

Grafen nedan visar framåtblickande värdering (P/E-tal) för ett nordiskt småbolagsindex. Den gråa linjen är den genomsnittliga värderingen de senaste 10 åren.

Vändningen 

De senaste två åren har investerare skytt Norden och små bolag i takt med att sentimentet på marknaden successivt försämrats. Detta har skapat en situation där nordiska småbolag handlas till lägre värderingar än man sett på länge.  

Vad talar för att det ska vända?  

”Aktier brukar gå dit vinsterna går över tid och nordiska, innovativa småbolag har verkligen sett ett starkt vinstmomentum även de senaste åren. Än så länge ser detta ut att kunna fortsätta även framgent. Bolagen vi investerar i växer strukturellt och är mindre konjunkturberoende än marknaden generellt. Nu under vintern har vi också sett att sentimentet förbättrats kraftigt, vilket börjat ge uttryck i aktiekurserna”, konstaterar Sprinchorn.  

Framgångsreceptet 

Med tanke på att Sverige har en högutbildad befolkning med stark företagskultur och ett regelverk som gör det enkelt att göra affärer finns flera viktiga pusselbitar på plats för framgångsrika börsbolag. 

Tack vare en begränsad hemmamarknad behöver dessutom många nordiska bolag testa sina vingar internationellt tidigt.  

Erik Sprinchorn, fondförvaltare TIN Fonder

Ett tydligt exempel på detta är Spotify – från en affärsidé och privat värdering på 100 miljoner kronor till ett fullfjädrat börsbolag med ett marknadsvärde på över 200 miljarder kronor. På bara 15 år. 

Andra exempel från portföljen är det tidigare småbolaget Evolution.  

”De har nästan tiofaldigat sitt resultat de senaste fem åren och Surgical Science, som är på god väg att uppnå sina tillväxt- och lönsamhetsmål för 2026, vilket nästa skulle trefaldiga det resultat vi ser idag” säger Sprinchorn och ger ytterligare ett exempel på ett spännande småbolag: 

”Paradox har ökat sina vinster med cirka 20 procent per år i snitt senaste under lång tid och mycket talar för att även 2024 blir ett bra år med flera intressanta spelsläpp”  

TIN Ny Teknik som förvaltas av Erik Sprinchorn tillsammans med Carl Armfelt investerar i teknikdrivna tillväxtbolag med fokus på Norden.

Om TIN Fonder
Innovation driver framtiden. Vi tror på framtiden och investerar i Teknik, Hälsa och Digitala varumärken.

TIN Ny Teknik
Enligt oss utgör en aktiefond med innovativa bolag kärnan i ett långsiktigt sparande. TIN Ny Teknik är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i teknikdrivna tillväxtbolag.

TIN World Tech
Vi fokuserar på bolag som kan uppvisa både hög lönsamhet och hög tillväxt genom teknisk innovation. TIN World Tech är en innovativ fond som investerar globalt i teknikdriven hållbarhet, hälsa och mjukvara.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läs mer:
Framtidens investeringar: Mjukvara, varumärken och medicinteknik
Så investerar du i teknikdrivna tillväxtbolag – förvaltarnas guide 

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt