Detta är en sponsrad artikel

Branschen som drabbas hårdast av konkurser

Uppdaterad: 03 aug. 2023Publicerad: 03 aug. 2023
Den röda tråden bland konkursdrabbade är att det är branscher med flera led av företagare, som till slut ska betalas av en konsument. (Foto: Pexels)

Konkurserna ökar och många företag kämpar för sin överlevnad. Men det finns smarta lösningar för bolag att skapa finansiell trygghet.

ANNONS
ANNONS

Konkurserna fortsätter öka för nionde månaden i rad, visar ny statistik från Creditsafe. Alla branscher är drabbade men vissa hårdare än andra.

Bara i april i år har 536 aktiebolag gått i konkurs. Det är en ökning med hela 24 procent jämfört med de senaste två åren.   

”Det är tydligt att företag över hela landet kämpar för sin överlevnad. Med tanke på vår oroliga omvärld, den fortsatt höga inflationen och ränteläget just nu är det inte troligt att vi kommer börja se en positiv utveckling än på ett tag”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.     

Läget innebär en stor påfrestning och tvingar många bolag att stänga ner sina verksamheter.    

De har drabbats hårdast av konkurser  

Majoriteten av alla konkurser sker inom detaljhandeln, som står för en ökning med 37 procent i år.

Förutom detaljhandeln är även restaurang, bygg, partihandeln och industrin hårt drabbade av konkurser.

Ger ekonomisk trygghet

Faktureringsbolaget PayEx vittnar om att flera bolag inom tillverkningsindustrin kämpar med sin likviditet och agerar på olika sätt för att säkerställa ekonomiska förutsättningar framåt.

Mattias Blomberg, försäljningschef Sverige på PayEx. (Foto: Gustav Holstensson)

Bland annat genom att omförhandla betalningsvillkor och se över sina omkostnader för exempelvis fakturor.

”Många bolag har det tufft idag och då är det smart, och ett inte allt för dyrt sätt, att använda sig av factoring. Det vill säga belåna eller sälja fakturorna. Det ger bolaget en finansiell trygghet”, säger Mattias Blomberg, försäljningschef Sverige på PayEx.   

Genom factoring får företaget betalt för sin fordran i ett tidigare skede och kan fortsätta erbjuda längre löptider. Det innebär att företag betalar alla utgifter under tiden de väntar på att fakturan ska bli betald. 

Läs mer om PayEx tjänster här

Ser ett ökat behov

”Vi ser ett ökat behov av factoring och efterfrågan är stor bland många branscher. Är det kassaflödet som behöver optimeras men att bolaget i övrigt har kontroll på sina kundförluster, då kan belåning vara ett bra alternativ. Vill man trygga bolaget ytterligare kan fakturaköp vara ett alternativ där man även säljer bort risken för kundförluster”, säger Mattias Blomberg.

Det många inte alltid tänker på när ett bolag anlitar en factoringpartner är att man får en bättre och effektivare hantering av hela fakturaprocessen. Från skapandet av kundordern till att ta betalt.

Till exempel hur och när påminnelser och andra utskick till kunderna ska göras. Det minskar därigenom också företagets administration.

Röda tråden

Den röda tråden PayEx ser bland de konkursdrabbade är att det är branscher med flera led av företagare, som till slut ska betalas av en konsument.

Det innebär att man måste hitta lösningar inom hela ledet för att inte förstöra för den andra, då det i värsta fall kan innebära konkurs.

Majoriteten av konkurser sker inom:

1. Detaljhandel
2. Restauranger 
3. Byggentreprenörer 
4. Konsultbyråer 
5. Partihandel 
6. Industri
7. Bilverkstäder 
8. Firmor för byggnadssnickeri 
9. Fastighetsbolag
10. E-handel  

Factoring passar och används av alla typer av bolag. Med factoring får ditt bolag:  

• Bättre kassaflöde och likviditet
• Snyggare balansräkning
• Säkrare betalningar
• Bättre överblick av betalningsflöden
• Mindre krångel och administration
• Mer tid över åt det ni är bra på

Läs mer om PayEx tjänster här

 

Läs mer: Därför ska du investera i kundupplevelsen

Experten: Ekonomiska läget kräver flexibilitet

ANNONS
ANNONS
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.