Nasdaq-listade Ekobots högteknologiska jorbruksrobot bidrar till matproduktion fri från bekämpningsmedel med möjlighet till högre lönsamhet och produktivitet. Inte nog med att roboten är självkörande och packad med smart AI – den samlar också in data på fälten som kommer till användning för bönderna. 

ANNONS

En ny maskin är satt i arbete på fälten i Sverige och Nederländerna. Den rensar ogräs med tre nyckelkomponenter.  

Med kameror som tittar på grödan, beslutsfattande AI och armar som står för det faktiska rensandet av ogräs med välriktade hugg. Roboten navigerar egenhändigt över fälten med hjälp av optik och GPS kombinerat. 

Effektivt arbete på lökodlingarna 

Ogräsrensningen sker i och mellan odlingsrader av lök. På fälten letar roboten efter lökarna och upprättar en säkerhetsmarginal runt dessa.  

Ekobots robot navigerar över fältet med hjälp av en kombination av GPS och optik. (Foto: Ekobot)

Allt som identifieras som ogräs rensas mekaniskt, om de är på ett säkert avstånd från grödan. roboten arbetar i ungefär en kilometer i timmen och rensar outtröttligt tusentals ogräsplantor om dagen. 

Baserat på observationer och mätningar från att ha arbetat med roboten i fält kan man konstatera att knappt någon lök kommer till skada, samtidigt som det mesta av ogräset rensas bort. 

Det allra bästa är att rensa ogräset precis när det börjat växa ovan jord. Ekobots robot vänder upp och ned på ogräset med ett slag.

Sen tar solen och vinden hand om att döda ogräset genom att torka dess rötter. 

Daglig rensning 

Med jordbruksrobotar är det möjligt att föreställa sig en daglig rensning av ogräset med hjälp av ett enkelt knapptryck (eller knappt ens det).

När roboten lärt sig hur fälten ser ut så kan den vara ute och arbeta varje dag med en stunds laddning mellan dagspassen. 

ANNONS
ANNONS

”AI och robotik utgör viktiga delar i framtidens hållbara jordbruk. Vi har skapat teknik med högre precision som ger mindre arbetsbelastning, energianvändning och spill. Kemikalieanvändningen minskar radikalt vilket både är gynnsamt för miljön, men också för lönsamheten per hektar”, säger Erik Jonuks, vd för Ekobot och fortsätter:  

”Fossila fordon ersätts av en eldriven lättrobot som går på mindre energi. Det öppnar upp för att lantbrukarna själva kan producera den el som behövs i stället för att köpa, frakta, förvara och förbränna fossila bränslen. Dessutom minskar behovet av manuell arbetskraft.” 

Läs mer: Ogräsrobot gör succé bland holländska bönder [Dagens PS]