Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 23 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

Många företag går in i stora digitaliseringsprojekt med höga ambitioner. Men alltför ofta faller det på bristande kontroll och förberedelser.

Mest läst i kategorin

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Byte av affärssystem är en av de största investeringarna ett företag kan göra. Men det är också en process fylld av risk. I PS Studio berättar Louise Isaksson, Chief Marketing Officer på Reqtest, vad som krävs för att lyckas.

“Alltför många projekt misslyckas för att ledningen inte tar kontroll,” säger Isaksson.

Största riskerna i projektet

Louise delar upp systeminföranden i tre faser: före, under och efter projektet. Alla kräver olika fokus och förberedelser.

“Innan projektet drar igång missar många att definiera vilka verksamhetsnyttor de vill uppnå,” säger hon. “Man anlitar konsulter som saknar rätt kompetens och inte är oberoende. Det kan leda till att ni väljer fel system.”

Under implementationen kan det falla på att man saknar en projektorganisation och att nyckelpersoner inte får tillräckligt med tid för projektet. Dessutom saknas ofta metodik och verktyg som gör att de kan jobba strukturerat.

“Projektmedlemmar jobbar ad hoc i Teams, Excel och mejl. För att arbeta effektivt och behålla kontrollen krävs ett stödverktyg.”

Digitaliseringen tar inte slut – den fortsätter

En vanlig missuppfattning är att projektet är över när systemet är på plats. Men enligt Louise är det då det verkliga arbetet börjar.

“Med molnlösningar så sker uppgraderingar kontinuerligt. Dessutom vill ni ha en plan för hur den nya funktionaliteten ska skapa affärsvärde för organisationen,” säger hon.

Ledningen måste ta ägarskap

För att undvika att hamna snett krävs tydligt ledarskap från start.

“Ni som ledning behöver veta varför systemet införs, vad ni vill uppnå och se till att det ni beställt faktiskt är det som levereras,” säger Louise.

Det gäller att lägga tid på förarbetet, välja rätt konsulter och använda verktyg som gör det enkelt att ta kontroll över projektet.

“Ta hjälp av oberoende konsulter och se till att ha ett systemstöd som hjälper er att arbeta effektivt.”

Därför använder stora bolag Reqtest

Louise lyfter Reqtest som ett exempel på ett verktyg som skapar kontroll genom hela processen.

“Det är ett av Sveriges ledande verktyg för att säkerställa kvaliteten i ert projekt. Det vill säga att det ni beställer också är det som levereras.”

Reqtest används idag av cirka 25 procent av Sveriges största organisationer. Bland dem finns Lantmännen, Sweco och Crosskey.

“Det är enkelt för verksamheten att bidra, samtidigt som ledningen får kontroll över både progress och resultat.”

Se hela intervjun med Louise Isaksson i PS Studio om hur du leder digitaliseringsprojekt till mål utan att tappa kontrollen.

Reqtest checklista för ledningsgrupper.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt

David Ingnäs hörs i PS Studio i samtal om börsen
Spela klippet
Börs & Finans

Svenskarna strömmar till börsen – men tar större risker

23 maj 2025
ANNONS