När världen skakar är guldet stabilt – vilket gör att tillgången intresserar allt fler investerare som ser ett läge för guld, enligt guldexperten Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade. 

ANNONS

”Det är nu det är läge för guld. Alltid vid oro på marknaden så är guld den hamnen dit investerare gärna vill flytta”, säger Michel Rufli.

Men guldpriset har ju inte gått upp?
”Jo, i kronor har guldet stigit 12-13 procent sedan årsskiftet. Men framför allt – det har ju verkligen inte gått ned heller. Många har en förväntan om att guldet ska fullständigt explodera i pris, och det har ju inte hänt ännu. Däremot har det legat relativt stabilt kring 600 kronor per gram – och det är ju inget annat som legat stabilt i dessa tider.”

Så varför guld just nu?
”Egentligen är det alltid läge för guld, för över tid har guld presterat oerhört bra. Men i tider av oro, som techras på börsen, kollaps i krypto och högre räntor är guldet ännu mer relevant. Då allting annat faller i värde så behåller guldet värdet.”

Nordic Gold Trade
Utvecklingen för guldpriset i år i svenska kronor. (Grafik: Nordic Gold Trade)


Har kraschen i krypto påverkat investeringarna i guld?
”Vi ser helt klart förfrågningar från människor som kan mycket om krypto och har investerat i det tidigare som nu intresserar sig för guld.”

”Intresset för att köpa fysiskt guld har ökat enormt mycket. Jag tror det är en kombination av faktorer, där kryptoraset är en del. Inflationen är en annan del.”

Vad är det som lockar med just fysiskt guld?
”Det finns alltid köpare på ditt guld, om det så gäller tio gram, tio kilo eller tio ton. Det är unikt, så är det inte med några andra tillgångar. Även sådant som skog, fastigheter, lägenheter – det är inte säkert att det finns en köpare på kort sikt även om det är en bra tillgång över tid.”

ANNONS
ANNONS

”Jämfört med så kallat pappersguld, alltså att köpa finansiella instrument länkade till guld, så är fördelen med fysiskt guld att du faktiskt kan ha tillgången i handen. Finansiella instrument är beroende av sådant som att banken inte går i konkurs, att det finns likviditet på marknaden och förstås valutaexponering”, säger Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade.

Läs även: Centralbanker köper rekordmycket guld – högsta sedan 1967 [Dagens PS]