NYHET FRÅN WINT: Bokföringslagen säger att du måste föra bok över din ekonomi på ett sätt som gör det möjligt “att följa rörelsens resultat och ställning”. Ändå har de flesta företagare svårt att tolka siffrorna i sin bokföring. Björn Elfgren, f.d. revisor och grundare av tech-scaleupen Wint, förklarar varför.

Själva grejen med bokföring är ganska enkel. Alla företag måste kunna redovisa vad som händer företaget, i systematisk ordning, så att betraktaren (vilket oftast betyder Skatteverket) ska kunna följa bolagets ekonomi och se att allt står rätt till.

Men är det inte minst lika viktigt att du som driver företaget kan följa din ekonomi och se hur det går? Jo, självklart! Här uppstår dock ett dilemma, menar Björn Elfgren. Han är VD och grundare av scaleupen Wint, som vill göra företagande både enklare och roligare genom att automatisera bokföring och ekonomisk administration.

– Du som företagare måste kunna fatta beslut baserat på hur det går för ditt företag, just nu. Vad har du på kontot, har du något över och kommer du kunna betala dina utgifter? De siffrorna kan de flesta företag idag inte hitta i sin bokföring, menar Elfgren.

Inaktuella siffror redan från början

Problemet är att de allra flesta företag gör sin bokföring i efterhand genom en redovisningsbyrå – eftersom det skulle bli väldigt arbetsamt om man gjorde lite bokföring varje dag.

– I bästa fall kanske du i början av mars bokför dina siffror för februari och får veta hur mycket moms du ska betala den 12 april. Men ännu vanligare är nog att du blir klar lagom till momsen ska betalas in och därför fixar februaris bokföring strax innan deadline, det vill säga i början på april.

När du är färdig är bokföringen gjord, momskontot stämmer och Skatteverket är nöjda. Men om du tittar på siffrorna i bokföringen vet du fortfarande inte hur det faktiskt ser ut för ditt företag just nu. Sedan februari har du kanske beställt saker till kontoret, betalat en underleverantör eller fått in en betalning på en faktura. Det kommer du inte att se i din bokföring förrän i början på april (i bästa fall) – och då är även de siffrorna inaktuella. Din bokföring fyller alltså ingen funktion för dig.

Läs mer: Så kan Wint få din bokföring att jobba för dig.

ANNONS
ANNONS

Lösningen: ständig uppdatering av bokföringen

Hur gör du då för att hålla koll på din ekonomi i realtid? Kanske kollar du bankkontot och gör kalkylark över pågående projekt och framtida inkomster och utgifter, för att – förhoppningsvis – kunna lista ut hur ekonomin ser ut för stunden.

Men så mycket ska man väl inte behöva krångla till det, bara för att kunna fatta beslut om sin egen verksamhet? Nej, såklart inte, menar Elfgren, som vet hur du ska få ut precis den informationen från din bokföring.

– Tricket är att se till att bokföringen görs löpande, det vill säga så snart som möjligt efter att någonting har hänt. Varje inköp, inkomst och löneutbetalning ska läggas in i bokföringen så att den i största möjliga mån synkar med ditt bankkonto vid varje givet tillfälle. Först då kommer du ha nytta av att kolla på din bokföring, förklarar han.

– Sånt är förstås inte lätt att åstadkomma på traditionellt vis. Din gamla redovisningsbyrå skulle få krupp på dig om du kom och hälsade på dem varje gång du fått in en ny leverantörsfaktura eller betalning. Det skulle dessutom bli väldigt dyrt för dig. Och själv vill du såklart inte lägga din värdefulla tid på att bokföra flera gånger om dagen. Därför behöver din bokföring automatiseras, anser Elfgren, som säger att det finns två uppenbara fördelar med automatisk bokföring.

Den mest självklara är att du slipper hantera den själv och därmed får tid över till saker som är både roligare och viktigare. Då kan du exempelvis dra nytta av den andra stora fördelen, att din bokföring ständigt är uppdaterad med användbara och lättförståeliga siffror som du kan använda när du fattar verksamhetskritiska beslut. Dubbel vinst, och mycket bättre än separata kalkylark med andra ord.


Wint är techbolaget som vill göra det superenkelt att driva företag. Genom att automatisera din ekonomiadministration får du mer tid att lägga på affärskritiska delar av din verksamhet – eller på någonting du brinner lite extra för. Vill du veta mer? Ta en titt på wint.se.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Wint.