Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Aktiekursernas rörelser är sekundära vid investeringar

ODIN Fonders förvaltare Hans Christian Bratterud, Carolina Ahnemark och Jonathan Schönbäck.
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Förvaltarna på ODIN Fonder är fokuserade på att hitta hållbara kvalitetsbolag med exceptionella ledare och en stark och tydlig företagskultur. De spekulerar inte i aktier, de investerar i bolag. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många ser spekulation och investering som synonymt, men för ODIN är skillnaden enorm och det genomsyrar allt de gör.En spekulant fokuserar på priset, medan en investerare fokuserar på kvaliteten och det fundamentala värdet. ODINs ambition är alltid att äga de bästa bolagen.

“Det mesta som händer på börsen är ju vågor på ytan”, säger förvaltare Hans Christian Bratterud. Där är det alltid rörelse, med vindar som blåser åt olika håll. Men värdeskapandet, det vi är intresserade av, sker under ytan, inne i företagen av människorna som jobbar där. Det är där vi föredrar att spendera vår tid för att bättre förstå vad som händer inne i bolagen vi investerar i. Aktiekursen är sekundär. 

Fokuserar på kvalitetsbolag

Över tid kommer kursen dock att reflektera vad som händer inne i bolaget. När det stormar på ytan föredrar ODINs förvaltare att koncentrera sig under ytan. Där kan de fokusera i lugn och ro, och lära sig saker som de kan ha nytta av i många år framöver, och inte vara så upptagna med vad marknaden gör just nu. 

“Den ’riktiga’ världen förändras naturligtvis, det är ju bara att titta på dagens marknad, men om man fokuserar på rätt bolag – som för oss är kvalitetsbolag som man kan äga länge – så är det betydligt mindre kaotiskt i deras underliggande verklighet än vad det är på börsen”, fortsätter förvaltare Jonathan Schönbäck. 

ODINs förvaltare spekulerar inte i aktier
Aktiekursen är bara priset på en aktie. Det viktiga är bolagets fundamentala värde, och hur det värdet utvecklas över tid. Det har sagts förut, men det tål att upprepas: Price is what you pay, value is what you get.

“Vi försöker att uteslutande fokusera på den långsiktiga fundamentala värdeutvecklingen. Om vi gör vårt jobb bra, och lyckas fortsätta hitta och investera i vad vi anser vara de bästa bolagen som skapar stora fundamentala värden, så är vi övertygade om att det kommer reflekteras i aktiekurserna”, säger förvaltare Carolina Ahnemark. 

Förvaltare Jonathan Schönbäck fortsätter:
“Som långsiktig aktiv förvaltare kan man beakta all information, även företagskultur och kvaliteten på företagsledare, vilket ger analysarbetet flera viktiga dimensioner. Man har också möjlighet att jobba nära bolagen man investerar i, som ofta drivs av företagsledare i världsklass, och följa dem på deras resa under många år.”

ANNONS

Familjeägda bolag

Många av de bolag ODIN investerar i är familjeägda, där det finns en långsiktig strategi för hur bolagen ska drivas. Då växer de ofta bra organiskt och är duktiga på att genomföra strategiska förvärv. Många svenska bolag har starka positioner globalt och genom att många verkar inom nischområden står de sig bättre i en marknadsnedgång.

“Kombinationen mellan de hårda siffrorna och de mjukare mänskliga faktorerna är en av anledningarna till att det här jobbet är så otroligt roligt”, avslutar Hans Christian Bratterud. 

ODINs förvaltare Carolina Ahnemark om bolagskultur
Följ ODIN Fonder på linkedin här

ODIN Fonder

ODIN Fonder är en aktiv förvaltare som har funnits sedan 1990. I Sverige erbjuder ODIN elva aktiefonder – ODIN Micro Cap lanserades den 31 oktober i år – och en mörkgrön räntefond, flera av dem prisbelönta. Huvudkontoret ligger i Oslo och de har även kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Bergen, Stavanger och Helsingfors.

Team i Sverige: Förvaltare Jonathan Schönbäck, Hans Christian Bratterud, Carolina Ahnemark och analytiker Philip Mesch och Peter Nygren.

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via [email protected] eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS