Dagens PS

Krönika: Så tar du "semester" från Facebook

I krönikan får du tips på hur du smartast tar ledigt och går på semester från sociala medier. (Foto: TT)
I krönikan får du tips på hur du smartast tar ledigt och går på semester från sociala medier. (Foto: TT)
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 12 juli 2017Publicerad: 12 juli 2017

För de som är väldigt aktiva i sociala medier kan det behövas en strategi för hur man går lite mer offline under semestern – den som nu vill det för det är inte alla av de aktiva nätnätverkarna som skriver så mycket mindre fast de har ledigt från sina ordinarie arbeten. Någon påpekade för mig att det är ju bara att helt sonika logga ut. Inget mer med det, men jag vet också att många nätverkare har som sin livsstil att hänga i sociala medier och då går det ju inte bara att logga ur från det livet bara så där för att det är semestermånad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För det första så kan det vara svårt rent mentalt att bara kapa av alla kommunikationsflöden som man annars så intensivt kommunicerar i. Det kan bli konstigt om du helt plötsligt går offline direkt från en rasande aktivitet, både för dig själv och dina aktiva följare. Därför är det bra om du skriver några förberedande inlägg och berättar vad som är på gång innan du minskar din kommunikation. Till exempel att du meddelar att om ett par dagar så tänker du ta semester och därför kommer att pausa din närvaro och inte vara så aktiv som du brukar.

Sociala medier överlever givetvis utan din närvaro – på gott och ont, brukar jag skoja till det, men även någon gång under ledigheten kan det vara bra att du påminner om att du är mindre aktiv under en viss period och när du beräknas vara tillbaka. Påminn alltså dina kontakter så att de vet varför du har gått under jorden, om det känns rätt för dig. Nackdelen med det är att om du försöker “avvänja dig” från att ständigt vara uppkopplad kan du trigga diskussioner som du vill vara en del av, och då kan det ju vara svårt att hålla dig därifrån. Under sommarmånaderna samt jul och nyår för den delen upplever jag dock att det finns en högre tolerans för att man inte generellt sett svarar på PM och mejl, så det går bättre att inte svara alla då än det annars oftast krävs under terminstiderna.

Är det så att du ändå tänker vara online fast inte lika mycket kan det vara bra att planera lite innan, när du ska jobba med din sociala närvaro och hur mycket. En del nätverkare kan vara hjälpta av att till exempel bestämma sig för att man ska skriva ett visst antal inlägg i veckan eller liknande eller att man är online en timme på förmiddagen och sedan försöker hålla sig till det. I stället för som vanligtt – att man är online till och från under mer eller mindre alla dygnets vakna timmar.  Här är vi olika men det kan som sagt vara bra att fundera och planera lite i alla fall så att du inte faller in i precis samma vanor direkt även under semesterveckorna när du behöver varva ner lite.

Det kan ju också vara så att du är aktiv i sociala medier, men på ett annat vis. Du lägger kanske upp någon semesterbild här och där och eller skriver något lite mer personligt och mindre jobbrelaterat än du brukar och på så vis räknar du inte din närvaro i sociala medier som lika mycket jobb som du brukar. Du har inte har lika höga krav på att synas och att din tid ska resultera i affärer eller annan typ av avkastning tillbaka.

Om du är bloggare och vill att din blogg helt ska ta semester kan du skriva blogginläggen innan din paus. Då slipper du det jobbet under din ledighet. När du publicerar inlägget behöver du dock ändå ha viss bevakning för att svara på kommentarer eller liknande. Jag brukar heller inte rekommendera att man autopostar inlägg utan att i alla fall någon håller koll och för dialog när det behövs. Annars blir ju ens närvaro i sociala medier mer som en megafon, vilket inte är så bra för ditt varumärke i längden.

Du kan även be någon i ditt nätverk om hjälp att bevaka dina sociala kanaler om du inte har någon anställd du kan delegera det till. Det ska då vara någon du litar på och som kan kontakta dig om något händer, där du bör rycka in. Det är bra att hjälpas åt. Ett annat trevligt sätt att samarbeta är att du ber någon gästblogga hos dig när du själv är ledig.

LÄS FLER TEXTER AV KRÖNIKÖREN:

Krönika: Så rundar du av inför semestern  >

ANNONS

Krönika: Visa vad du går för på Facebook  >

Krönika: Så ringer du ”kalla samtal”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS