Dagens PS

Tips: Så mår du bra i mörkret

Rörelse ökar både den fysiska cirkulation samt den mentala motivationen
Rörelse ökar både den fysiska cirkulation samt den mentala motivationen
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 18 jan. 2017Publicerad: 18 jan. 2017

Vissa dagar denna årstid känns det som om solen inte alls går upp, vilket kan göra det tungt och ge sig iväg till jobbet. Det kan definitivt vara tuffare att motivera sig själv när det är mörkt och grått ute. Dagarna blir kortare och visst kan man ha känslan av att man helst skulle vilja göra som björnen och gå i ide till de ljusare dagarna infinner sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har olika sätt att uppleva de olika årstiderna. En del människor är mer känsliga för ljusets skiftningar än andra. Andra har lättare att köra på oavsett väder och vind. Vi är olika helt enkelt. I grunden är det ju bra om vi är på jobb som vi trivs på så att vi har fullt fokus på det oavsett vädrets makter. När det är kul brukar man få extra energi, även de dagar då det är mörkt och ruggigt ute. För dig som känner att den mörka årstiden ger mindre energi har jag lite tips:

Stanna upp och reflektera
Som vanligt när något inte riktigt fungerar på jobbet rekommenderar jag att du stannar upp och funderar över hur du gjort tidigare under den mörka perioden. För du har ju varit med förr i många år. Och hur gör andra för att orka?

Peppa varandra
Prata om det som känns jobbigt och tungt och peppa varandra. Boka in roliga saker i almanackan, gärna tillsammans med andra människor som du gillar att umgås med och som får dig att skratta. Ett gott skratt piggar alltid upp. Kom även ihåg att minska kraven. Du måste inte vara på topp precis alla månader under året.

Fyll på med ljus
Det finns till exempel olika former av ljusterapi som man kan pröva om det känns alldeles för deprimerande att dagarna är korta och att du får för lite ljus för att orka som vanligt. För många räcker det dock med att man ser till att få minst en halvtimme solljus vid lunchtid för att kunna piggna till. En promenad på lunchen, när det är som ljusast på dygnet, oavsett väder är ett bra tips. Att boka in en resa till solen för den som kan och har råd är för många en livlina under de mörkare månaderna.

Ta hand om dig
Passa även på att se över din hälsa generellt sätt. Motion i alla former är alltid gynnsamt. Rörelse ökar både den fysiska cirkulation samt den mentala motivationen. Att se över kosten kan också vara en bra idé. Att minska på socker till exempel. Snabba kolhydrater ger ett tillfälligt energipåslag men sedan kommer det en dipp i humöret du kunde vara utan. D-vitamin kan också vara en idé för att fylla på de depåerna lite när inte solen lyser så högt på himlen många minuter.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS