Sabine Andersdotter kunde inte riktigt föreställa sig vad som väntade när hon gav sig i väg från, som hon själv säger, ”en skruttig landsort” till Sveriges huvudstad.

ANNONS

Det var vid millennieskiftet för 16 år sedan.

”Jag kom hit med en tom kappsäck. Jag kände ingen och hade inga pengar. Men jag har aldrig lånat en krona från vare sig bank eller föräldrar, haft checkkredit eller några kreditkort, det är jag mest stolt över,” säger den blonda, glada och oerhört drivna företagaren.

Sabine, som i dag är 35 år, har hunnit med att driva bolag i nio år. Hon debuterade som näringsidkare som 26-åring efter att ha hankat sig fram i jobbsvängen. Först i restaurangbranschen och sedan som ansvarig på Sturebadets konferensvåning. Det var där hon knöt kontakter som banade väg för hennes framgång. Hon fick kontakt med en serieentreprenör med verksamheter både i Sverige och England och som gav henne förtroendet att ansvara för att starta upp ett rekryteringsbolag inom koncernen. Enligt Sabine blev det jackpott med 1 miljon kronor i omsättning första året och 3,6 miljoner kronor i omsättning året därpå. Tredje året dubblerades omsättningen till 7 miljoner kronor.

”Därifrån föddes idén att göra det jag gör nu”, berättar Sabine.

I januari nästa år är det fem år sedan det nischade medierekryteringsföretaget Talent&Partner grundades. I dag med ljust kontor fem våningar upp på skållheta Stureplan mellan finkrogarna Riche och Sturehof i Stockholm.

När hon kom till Stockholm första gången skulle hon aldrig hittat hit till Birger Jarlsgatan i hjärtat av stadens affärsliv.

”Nej, jag var vilse, jag stod i tunnelbanan och sa ’hej’ till folk (så som man gjorde på Ica på orten där Sabine växte upp). Men sedan förstod jag att så skulle man ju inte göra här i stan. Jag kommer från Sveriges mest myggtäta ort vid Dalälven, utan asfalterade vägar. Jag brukar säga att jag är uppväxt på en flakmoped”, berättar Sabine för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Hon är från Kerstinbo i Heby kommun i Västmanland, som har ett 50-tal invånare och ligger ungefär mittemellan Sala och Gävle. På familjens gård fanns hästar, hundar och katter.

Till Stockholm var det cirka 15 mil och det var, som framgår, ett stort projekt för Sabine att ge sig i väg hit med två tomma händer.

Men hon lyckades alltså fixa både arbete och bostad – och en lysande karriär.

”Jag fick hyra en andrahandslägenhet i Midsommarkransen, men jag åkte alltså hit på vinst och förlust”.

Sabine förklarar att hon har förmågan att förvandla smått till stort, hon kan ”koka soppa på en spik” som hon uttrycker det.

”Jag är en enkel tjej från en opretentiös familj. Pappa hade ett snickeri som farfar startade och mamma var fastighetsmäklare i ett bolag som morfar grundade; mamma sålde hästgårdar och lantbruksfastigheter. Mamma och pappa har alltid trott på och stöttat mig.”

Sabine trivdes som sagt aldrig i den där lilla, lantliga miljön – även om hon är tacksam till sin uppväxt som gjort henne ödmjuk; hon berättar att hennes hem var kärleksfullt och präglades av ”många kramar”.

Men Sabine stack ut från mängden, hon ville bort från landet och ledsnade bland annat på långa avstånd till sina kompisar.

ANNONS
ANNONS

”Till min närmaste kompis var det fyra kilometer, min brorsa skjutsade mig på pappas flakmoppe dit.”

sabine2
Jessica Dicklén (t.h) är Sabines kollega och hon gillar sin chefs sätt att sticka ut i mängden. ”Jag har berömt henne för det.” (Foto: Ola Söderlund)

Den där småstadskänslan, som hon bär med sig, har Sabine förvandlat till något positivt. Stämningen och atmosfären på hennes nuvarande bolag, Talent&Partner, är generös, hjärtlig och vänlig. Hon har tre anställda varav en deltidsanställd under sig.

Jessica Dicklén, som jobbat med medierekrytering i 20 år, är en av Sabines främsta kollegor.

Så här säger hon om sin chef:

”Jag har berömt Sabine för att hon vågar sticka ut, inget är hemligt – vilket annars är vanligt i branschen – utan vi syns och hörs i sociala medier. Vi gör rekrytering på ett sätt som ingen annan gör”, säger Jessica.

Sabine säger att hon ”adopterades” av mediebranschen. Hon blev snabbt accepterad och fick mycket hjälp av mediecheferna i sin start. Hennes kunder är Bonnier, Schibsted och MTG. Det är hennes särpräglade profilering och marknadsföring som gör henne unik med sina många event, synlighet i sociala forum och sin egen karriärpodd.

Sabine har även medverkat i Framgångspodden, Nordens största affärspodd och som varje vecka gästas av framgångsrika människor.

”Man behöver inte vara formell för att vara professionell”, resonerar Sabine.

ANNONS
ANNONS

”Den här nomineringen är en fantastisk bekräftelse på att det kan vara positivt att välja att inte vara likadan”, menar hon.

I fjol omsatte Sabines företag Talent& Partner 3,3 miljoner kronor och genererade en vinst på omkring 600.000 kronor. Nu är Sabine nominerad till Årets stjärnföretagare 2016. Tävlingen lyfter fram företagare i Stockholm som lyckats bygga sina business på ett eget sätt; det vill säga företagare ”med annorlunda affärsmodeller, spännande sätt att jobba eller unika sätt att bemöta sina kunder och vågar gå sin egen företagarväg”, som det heter i motiveringen.

”Det känns fantastiskt att jag kan få en utmärkelse för något som jag varit rädd för att ratas för”, säger Sabine och refererar till att hon alltid utmärkt sig lite från mängden och att det inte alltid passat alla i omgivningen.

”Äntligen uppmärksammas vi för det som utmärker oss, nämligen vår lite udda marknadsföring som jag hoppas berör mer än de traditionella sätten att marknadsföra sig på”, säger Sabine.

Sabine ger ett starkt intryck av att vara driftig, vilket hon nu också blir belönad för. Hon gillar att ha och driva bolag men inte att springa på krogen. I stället beskriver hon sig själv nästan som ”manisk” att få saker och ting gjorda.

Namn: Sabine Andersdotter
Ålder: 35 år
Yrke: Vd och grundare av Talent&Partner.
Bor: etta på 30 kvadratmeter i Vasastan, Stockholm.
Aktuell: nominerad till Årets stjärnföretagare 2016
Hobbys: pärla armband, vinterbada, golfa, surfa, träna (på Sats), titta på monsterfilmer (typ som E.T, Gremlins, Alien men även Ghostbuster). ”Och så är jag en riktig hemmaråtta”