Krönika: The Boss will always be the boss

Uppdaterad: 24 feb. 2017Publicerad: 24 feb. 2017
Martin Gerge Nilsson ger sig ut på djupt vatten och tipsar om tre Springsteen-favoriter. (Foto: TT)

Så jag frågade H om vad jag skulle skriva om denna veckan. Hon, inne i en sällsynt Bruce Springsteen-drive förslog just det: “Skriv om Bruce!” “Självmord”, svarade jag. “Vet du hur många där ute som kan mer Bruce Springsteen än vad jag kan, som har fler favoritlåtar än jag, och framför allt, som har varit på alla ‘klassiska’ Springsteen-konserter på Ullevi? Själv kan jag endast stoltsera med en Stockholm Stadion, en Globen och en Parken i Köpenhamn. Självmord”, sa jag. Men H stod på sig. “Du är töntig, skriv nu!”

ANNONS
ANNONS

Och precis där satte tankarna igång. Det svåra är inte att hitta bra låtar, det svåra är givetvis att hitta låtar som sticker ut. Låtar som inte är The River, men inte heller en i mängden på Human Touch. Jag vet, säkert ett uselt exempel, ni är garanterat många långt mer kunniga än jag där ute som håller tvillingskivorna Human Touch och Lucky Town högt. Min poäng är denna: hur hittar man intressanta låtar som många, inte minst Springsteen-fans, känner igen men som man kanske inte lyssnar till dagligdags? Ni skall få tre.

En av mina absoluta favoriter är The Ghost of Tom Joad, men inte nödvändigtvis originalet, som förvisso är hur bra som helst den med. Springsteen verkar ha ett nära band med Tom Morello från Rage against the machine, och så fort de hamnar på samma scen så kör de The Ghost of Tom Joad. Och det är faktiskt live-versionen som gäller, där Morello får flippa fritt på elgitarren. Leta upp på youtube. Men som sagt, originalet funkar bra om ni vill slippa de värsta utsvägningarna från Mr Tom Morello.

En annan favorit som jag delar med H är Racing in the street från Darkness on the edge of town. En alldeles sagolik historia (låten), men som alltid tolkad genom Springsteens personliga lins av everyday America. Rent musikaliskt finner vi fans det mesta vi behöver av Bruce och hans E-street band. Men så är där också en annan intressant detalj med denna låt. En detalj som gäckade mig länge. I filmen “Pretty Woman” finns där en scen med musik som jag så väl kände igen, men aldrig kunde placera. Så en dag när jag lyssnade på Racing in the street trillade polletten ner. Ni som fortfarande lever i ovisshet, in och googla på He sleeps/Love theme och ni skall finna. Viktigt att notera dock, bakgrundsmusiken till Pretty Woman är gjord av James Newton Howard som hävdar att He sleeps/Love Theme är inspirerat av Racing in the streets. Så är det onekligen.

Från Springsteens första skiva Greetings from Asbury Park, N.J. (1973) hittar vi Lost in the flood. Oborstad Bruce, pojkigare röst, men lika sorgsen som så många senare låtar. Om en Vietnam-veteran, ett ämne han återkommer till flera gånger under sin karriär. Personligen ser jag av någon anledning John Rambo framför mig.

Att skriva om Bruce Springsteen och utelämna så mycket. Låt oss kalla detta Springsteen pt. 1…

 

ANNONS
ANNONS