Dagens PS

Krönika: "Jag är mindre stolt över Guillou"

Jan Guillou gubbiga attityd retar upp Dagens PS krönikör Malin Dohlwitz-Strindlund. (Foto: TT)
Jan Guillou gubbiga attityd retar upp Dagens PS krönikör Malin Dohlwitz-Strindlund. (Foto: TT)
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 21 nov. 2017Publicerad: 21 nov. 2017

Dagens PS krönikör vässar pennan och riktar udden mot alla män som “går över styr”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

Det började som ett skrik från Hollywood men har utvecklats till ett urvrål. Och det tar inte slut. Det kommer hela tiden fram fler och fler som berättar. Metoo har tagit västvärlden med storm och jag säger: Äntligen!

Det vi bevittnar just nu är historiskt och häpnadsväckande. Även om jag visste att det förekom kunde inte heller jag ana vad som egentligen skett och sker. Att det är så otroligt utbrett.

Jag vill bara att han ska veta att det är han…

Jag är stolt över alla dessa modiga medsystrar som berättar och anmäler men även över mig själv som har valt att meddela en av dem som gått över gränsen att det är honom jag skriver om. Jag har bett honom att inte svara. Jag vill bara att han ska veta att det är han och att det han gjorde är ute.

Jag är stolt över män i min omgivning som rannsakar sig själva och som uttrycker chocken över att det är så utbrett. Jag önskar att alla ni bra män säger ifrån och gör vad ni kan för att förändra.

Jag är mindre stolt över män som tycker att #metoo har “gått över styr”. Över män som Jan Guillou, som inte vågar krama kvinnliga kompisar av rädsla för att bli anmäld. Skärp er. Det är väl ändå inte #metoo som har gått över styr. Det är väl ni som för alltid och även i dag, år 2017, har gått och går över styr.

Det slår mig att det inte bara är sexuella maktmedel som används. Alla historier från politiker i maktens korridorer och självupplevda situationer från politiken handlar också om härskartekniker, nedtystanden och att inte följa stadgar och processer för att med alla medel behålla makten. I dessa fall är det inte bara män utan även kvinnor som går över gränsen. Jag påstår att det inte alltid är medvetet gjort för det är så de alltid har hållit på, så det går i arv och fortsätter.

ANNONS

Jag har bestämt mig för att inte vara tyst. Varje gång jag själv eller någon annan råkar illa ut kommer jag att säga ifrån. Det finns lagar, regler, stadgar och policys för det mesta i Sverige. Det är bara att använda dessa till förändringar sker.

Om ni fuskar nu kommer det att bli mycket värre nästa gång det händer.

Det här vrålet visar att det finns väldigt mycket jobb att göra inom alla branscher, och det är bara att sätta fart. Ta tag i problemen och börja det stora arbetet att skapa organisationskulturer som är friska. Där det är supertydligt vad som gäller, där man uppmuntrar och tar anmälningar på allvar, där kvinnor kan förvänta sig att deras kroppar är fredade och där vi slipper dessa föråldrade härskartekniker.

Jag vet att det är många (män) i ledande befattningar som hoppas att de slipper ta tag i detta. Som hoppas att det blåser över. Jag kan säga att om ni fuskar nu kommer det att bli mycket värre nästa gång det händer. Så om du vill vara kvar på toppen är det dags att agera och göra ett grundligt jobb som förändrar och som håller över tid. För nu är snöbollen i rullning och kommer inte att stanna förrän verklig förändring har skett.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS