Dagens PS

Carl Jan: Här är bästa drycken till julbordet

TV-profilen och matkonstprofessorn Carl Jan Granqvist ger i en gästkrönika sina bästa tips inför stundade julbord.(Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 16 dec. 2016Publicerad: 16 dec. 2016

Bokaktuelle Carl Jan Granqvist gästspelar på DagensPS.se med en krönika lagom till jul. Den svenske tv-profilen, matkonstprofessorn och hedersdoktorn kom nyligen ut med boken ”Det svenska måltidsundret – från gastronomiskt u-land till världstopp”, som vi skrev om här. Nu delar han med sig av sina bästa dryckestips inför stundande julbord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här följer Carl Jans rekommendationer med öl, snaps och vin till årets stundande julbord och julmiddagar. Jag har valt att dela in julbordet i tre smakavdelningar utefter de klassiska julbordsrätterna.

Öl till Julbordet:
Baladin Nöel (11294) 99 kr för 75 cl
Ett mörkt balanserat öl från bryggeriet Baladin från norra Italien och som passar utmärkt till den lite fetare julmaten.
Doft: Inbjudande doft med mängder av torkad frukt, rågbröd, kanel och kryddnejlikor.
Munhåleupplevelse: Balanserad smak med härligt markerad beska följt av torkad frukt, rostat rågbröd och ett sötsyrligt citrusavslut.
Alkohol: 9 %

Snaps till Julbordet:
Svensk Aquavit Ekologisk (123) 187 kr för 50 cl
En härligt kryddig ekologisk Aquavit från Sverige. Finns i Systembolagets beställningssortiment.
Doft: Kryddig doft fylld av nymortlade korianderfrön, citrus och dill.
Munhåleupplevelse: Kryddig smak med ordentligt bett följt av korianderfrön, dill och citrus.
Alkohol: 40 %

Till laxen, janssons frestelse och den rökta ålen:
2015 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (2051) 109 kr
Första vinet är en gammal favorit från Sydafrika, vinet är drivet av sin härliga frukt och är otroligt matvänligt.
Doft: Härligt fruktig och nyanserad, mängder av mineraler, rostade ekfat och gula äpplen följt av brynt smör, nötter och apelsinskal.
Munhåleupplevelse: Stor och fyllig med frisk fruktsyra och rostad fatkaraktär följt av gula äpplen, brynt smör och citron.
Alkohol: 14,0 %

Till skinkan, revbensspjällen och köttbullarna:
2014 Domaine Habrard Crozes-Hermitage (2861) 129 kr
Klassisk och välgjord syrah från norra Rhône-dalen i Frankrike som även fungerar utmärkt till vilt.
Doft: Nyanserad, ursprungstypiskt kryddig doft med inslag av fat, björnbär, rökta charkuterier, eneträ och viol.
Munhåleupplevelse: Nyanserad, ursprungstypiskt kryddig smak med inslag av fat, björnbär, charkuterier, eneträ, viol och vitpeppar.
Alkohol: 13%

Till lutfisken, saffranspannkakan och grönmögelosten:
2013 Calvet Réserve du Ciron (4029) 99 kr för 37,5 cl
Ursprungstypisk och väldigt prisvärd Sauternes som även serverats på nobelbanketten.
Doft: Honungssöt och komplex doft med mandlar och saffran.
Munhåleupplevelse: Intensiv med frisk fruktsyra följt av saffran och honung och med en lång avslutning fylld av mandel.
Alkohol: 13%

MISSA INTE: Nyårsspecial: Här är bästa vinerna och maten  >

LÄS ÄVEN: PS expert: ”Ett av mina absoluta favoritviner”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]