Blev kär i scenen redan som barn

Uppdaterad: 22 nov. 2016Publicerad: 22 nov. 2016
Frida Hallgren medverkar i dagens avsnitt av Stocks och Wilson har en pod
Frida Hallgren medverkar i dagens avsnitt av Stocks och Wilson har en pod

Den populära skådespelarskan medverkar i dagens avsnitt av Stocks och Wilson har en pod, som är ett samarbete med Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Frida Hallgren blir 42 år i mitten av december. Redan som barn bestämde hon sig för att bli aktris.

“Jag tror att det fanns en önskan hos mig att få uttrycka sig”, säger Frida Hallgren, som fått många lovord av teater- som filmkritiker under åren.

Det stora genombrottet kom i Kay Pollaks “Så som i himmelen” (2004). Frida Hallgren spelade snabbköpskassörskan och körsångerskan Lena.

Hon fick rollen utan att provfilma. Dessutom lärde hon sig att spela banjo, vilket inte var gjort på en kafferast. Det hela slutade med en formidabel succé där recensenterna inte prutade på superlativerna om “Så som i himmelen”-stjärnan.

Frida Hallgren fick utmärkelsen Sveriges shooting star vid filmfestivalen i Berlin för sin skådespelarinsats och “Så som i himmelen” blev även Oscarsnominerad för bästa utländska film.

Frida Hallgren berättar i dagens podavsnitt om hur det var på Oscarsgalan, en upplevelse som hon delar med Andreas Wilson från “Ondskan”.

Hon säger att det var fantastiskt att få vara där, även om hon tycker att det var tråkigt att filmen inte vann av de fem bidragen och då hade gått upp på bioduken i USA.

“Men inget är ändå som man tror i de där sammanhangen, och jag saknade Micke (Michael) Nyqvist, han fick inte ledigt från Dramaten”, berättar Frida Hallgren, som bara var tolv år gammal när hon filmdebuterade i “Det första äventyret”.

“Jag blev helt fast då, jag minns att vi vara uppe i Åre och filmade, det var fruktansvärt roligt och jag tänkte att alla vi som var där jobbade mot samma mål, jag tyckte det var så himla fascinerande.”

Två år senare, när Frida var 14 år, var hon med i novemfilmsföljetongen “Klassliv” som sändes 1989 i SVT:s ungdomsprogram “Bullen”.

I “Sökarna” från 1993 spelade Frida Hallgren Liam Norbergs lillasyster.

Andra stora filmer och tv-produktioner som hon medverkat i är “Kådisbellan”, “30:e november”, “Soldater i månsken”, “Om inte”, miniserien “Stackars Tom”, “Vinnare och förlorare”, “Pirret”, “En gång i Phuket”, Arne Dahl-serien “Inte ens det förflutna”, hyllade “Fröken Frimans krig” (där säsong 3 visas i juldagarna i SVT – de andra två säsongerna går att se på SVT Play) och uppföljaren till “Så som i himmelen” “Så ock på jorden” (2015)

Observera att det här bara är ett axplock på listan över framgångar under Frida Hallgrens långa karriär, som 1995 resulterade i att hon blev Guldbaggenominerad.

“Ja, tillsammans med Sif Ruud och Birgitta Andersson“, det var helt fantastiskt”, skrattar hon.

Sif Ruud var nominerad för bästa kvinnliga biroll i “Stora och små män” och “Pensionat Oskar”, Birgitta Andersson var nominerad för bästa kvinnliga biroll i “Jönssonligans största kupp”, och Frida Hallgren för bästa kvinnliga biroll i “30:e november”.

“Jag hade precis börjat på Teaterhögskolan i Malmö när jag fick veta det, det var väldigt roligt”, minns Frida Hallgren, som är minst lika förtjust i teaterscenen som att agera på filmduken. Hon har framträtt åtskilliga gånger på teaterscenerna i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

På gymnasiet föll det sig naturligt att hon gick teaterlinjen och sedan dess har rollerna avlöst varandra.

“Jag har alltid gjort teater samtidigt som jag filmat”, förklarar Frida Hallgren, som i onsdags i förra veckan reste till Thailand för att filma igen i en äventyrs- och familjefilm, “Monky”, som har premiär nästa jul, det vill säga 2017.

Frida Hallgren spelar en av huvudrollerna i filmen i regi av Maria Blom, som regisserade “Masjävlar” (2004).

Vad handlar “Monky” om?
“Om en familj. Och plötsligt en dag kommer det en apa till deras trädgård som börjar bo hos familjen. Apan är animerad, vi använder amerikansk teknik, det är väldigt spännande”, berättar Frida Hallgren.

Namn: Frida Hallgren
Yrke: Skådespelare
Ålder: 42 år den 16 december
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm
Barn: Harriet, 4 år, och Ester, 7 år.
Hobbys: “Hänga i skärgården med min familj.”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS