Att prata om kärlek är förhållandevis enkelt. Men att prata om pengar, det är snäppet knepigare.
Var femte svensk: Det här är en deal breaker i en relation


Mest läst i kategorin
I år vill rekordmånga svenskar gifta sig.
I mars fick Skatteverket in över 6 000 ansökningar om hindersprövning, vilket är den högsta siffran för månaden sedan 2022. Det berättar TV4.
Men det är inte bara Skatteverket som kan sätta käppar i hjulet för ett giftermål.
Kärleken räcker inte
Äktenskapsord har blivit en vattendelare i Sverige. En ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att nästan var femte svensk anser att det vore en deal breaker om partnern vägrar skriva på ett äktenskapsförord.
17 procent av de tillfrågade svarar att de inte skulle fortsätta en relation om de inte får igenom ett äktenskapsförord. Bland kvinnor är siffran ännu högre – 19 procent – jämfört med 15 procent av männen.
För de som tidigare gått igenom en separation ser 28 procent äktenskapsförordet som avgörande.
“Alla som varit med om en separation eller skilsmässa vet att det kan komma fram sidor både hos en själv och ens tidigare partner, som man inte tidigare sett”, säger Pierre Kryhl, senior jurist på Familjens Jurist.
“Just därför är det inte förvånande att så många som har separerat hör varningsklockor om deras partner inte vill skriva äktenskapsförord”.
Oro, okunskap – och praktiska missförstånd
Att prata juridik mitt i romantiken kan kännas knepigt. Men enligt Kryhl är det just förebyggande samtal som kan rädda både känslor och tillgångar i framtiden.
“Därför råder jag alltid par att prata om praktiska frågor förebyggande även om det kan kännas oromantiskt. I vissa fall kan äktenskapsförord vara en bra lösning, även om det naturligtvis inte passar alla giftermål”, säger han.
Han får medhåll från Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea. Hon menar att ett äktenskapsförord är en av de mest omtänksamma saker man kan göra för sin partner.
“Att gemensamt ta ansvar för sin relation genom att skriva ett avtal är helt rätt”, skriver hon.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Stor okunskap
Att många inte pratar juridik i kärleksyran är dock inte helt märkligt. Samma undersökning visar att många inte vet hur ett äktenskapsord fungerar eller när det är viktigt.
Bland annat tror många att man automatiskt delar allt lika vid en skilsmässa.
Det stämmer inte.
Men utan ett äktenskapsförord kan lagen ändå ge partnern rätt till halva värdet av tillgångarna.
“Många förknippar äktenskapsförord med amerikanska filmer där rika personer skyddar sina miljoner från giriga partners”, säger Kryhl. “Men i verkligheten handlar det om något helt annat”.
När äktenskapsförord spelar roll
Det handlar alltså inte bara om miljoner och Hollywood-villkor. För “vanliga par” kan ett äktenskapsförord vara avgörande i flera vanliga situationer:
- Om du vill skydda ärvd egendom: Tillgångar som ett fritidshus i släkten, en gård eller andra arv som du vill hålla inom familjen bör regleras som enskild egendom.
- Om du är delägare i ett företag: Ett äktenskapsförord kan säkerställa att företaget inte påverkas vid skilsmässa eller dödsfall, särskilt om du har medägare eller vill ha fortsatt kontroll över verksamheten.
- Om du har fått gåvor eller arv: Även om vissa arv eller gåvor redan kan vara enskild egendom genom testamente eller gåvobrev, behöver det ofta klargöras ytterligare i ett äktenskapsförord.
- Om du har barn från tidigare relationer: Ett äktenskapsförord kan skydda arvet till barnen, så att tillgångar som ärvda stugor eller gåvor inte ofrivilligt hamnar i en ny familjekonflikt.
- Om du har egna besparingar eller investeringar: Vill du att exempelvis fonder, aktier eller sparkonton ska vara skyddade och inte ingå i en framtida bodelning? Då bör det skrivas in i ett avtal.
- Om du och din partner har olika ekonomiska förutsättningar: Ett äktenskapsförord kan förtydliga vad som ska delas och inte, och minska risken för ekonomisk osäkerhet eller oenighet vid en separation.
- Om du vill minska risken för framtida konflikter: Att ha ett tydligt avtal kan förebygga bråk mellan den efterlevande maken och den bortgångnes barn eller släktingar, särskilt vid plötsliga dödsfall.
“Det kostar lite men på samma sätt som ni försäkrar bil och hus kan ni se kostnaden som en försäkring för familjens framtida trygghet. Kanske bör det till och med vara en del av er bröllopsbudget”, skriver Caroline Törnquist.
Äktenskapsförord – mer än ett papper
Undersökningen visar att frågan blivit en realitet i många svenska hem.
1 504 personer i åldrarna 18–84 år deltog, och bland dem är det tydligt: äktenskapsförordet är inte bara ett juridiskt dokument – det har blivit en symbol för förtroende, framförhållning och trygghet.
“Mitt råd till alla par är: skaffa er kunskap och diskutera er specifika situation med en familjerättsjurist. Se till att upprätta de handlingar som behövs för att det ska bli som ni önskar”, avslutar Törnquist.
Läs också:
Äktenskapsförord – det här bör du veta innan du säger ja. Dagens PS
Spara som hämnd? Här är trenden som tagit fart efter pandemin. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.